Slavia může narazit na lepšího z dvojice Kluž – Bern. Sparta vyzve v případě postupu Šachtar, nebo Genk

Fotbalisté Slavie si v případě postupu přes Ferencváros Budapešť zahrají ve 4. předkole Ligy mistrů s vítězem duelu mezi Young Boys Bern a Kluží, přes kterou přešli do skupiny předloni. Pokud Sparta ve 3. předkole vyřadí Monako, utká se v souboji o skupinu s lepším z dvojice Genk – Šachtar Doněck. Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Nyon (Aktualizováno: 13:04 2. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Slavie Ondřej Kolář (vpravo) se spoluhráčem Davidem Zimou

Brankář Slavie Ondřej Kolář (vpravo) se spoluhráčem Davidem Zimou | Foto: DAVID W CERNY | Zdroj: Reuters

Slavia by ve 4. předkole stejně jako proti Ferencvárosi začínala venku, Sparta podobně jako proti Monaku doma. První zápasy jsou na programu 17. a 18. srpna, odvety o týden později. Český šampion Slavia usiluje o historicky třetí postup do základní skupiny Ligy mistrů, Sparta se v hlavní fázi prestižní soutěže naposledy představila v sezoně 2005/06.

Slavia porazila v druhém kole ligy Teplice. O výhře rozhodla hattrickem letní posila Schranz

Číst článek

Oba české kluby v kvalifikaci Ligy mistrů už mají v této pohárové sezoně jistotu účasti ve skupině. Sparta díky postupu přes Rapid Vídeň v 2. předkole bude hrát minimálně skupinu Evropské ligy, Slavii přinejhorším čeká skupina nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Slavia má na Kluž velmi dobré vzpomínky. Pražané předloni rumunského šampiona ve 4. předkole dvakrát porazili 1:0 a vybojovali druhý postup do skupinové fáze Ligy mistrů.

Favoritem dvojutkání 3. předkola je ale Bern, v jehož dresu v minulosti hrával český obránce Jan Lecjaks. S týmem Young Boys se v roce 2014 utkala ve skupině Evropské ligy Sparta. Doma Letenští zvítězili 3:1 a venku prohráli 0:2.

Bern hraje domácí zápasy na umělé trávě a v 2. předkole přešel po venkovní remíze 0:0 a domácí výhře 3:2 přes Slovan Bratislava. Kluž už hrála dvě předkola. Nejprve až po prodloužení vyřadila bosenský tým Borac Banja Luka a poté gibraltarského outsidera Lincoln Red Imps.

Favoritem souboje mezi Genkem a Šachtarem je ukrajinský celek, za který v minulosti hrával nynější kapitán Jablonce Tomáš Hübschman. Sparta na Doněck narazila v roce 2000 ve skupině Ligy mistrů – doma zvítězila 3:2 a venku prohrála 1:2.

I s Genkem, jehož barvy hájí bývalý slovenský hráč Plzně Patrik Hrošovský, už se Letenští utkali. V sezoně 2002/03 s ním vinou nižšího počtu branek vstřelených venku vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů, od probíhajícího ročníku už toto pravidlo neplatí. Předloni belgický celek nestačil v Evropské lize na Slavii.

Genk i Šachtar, který v roce 2009 ovládl tehdejší Pohár UEFA, ve 3. předkole teprve vstoupí do kvalifikace. Oba týmy obsadily v uplynulé sezoně ve svých domácích soutěžích druhé místo.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 17. a 18. srpna, odvety 24. a 25. srpna):

Mistrovská část:

Kluž/Young Boys Bern - Ferencváros Budapešť/Slavia Praha, Salcburk - Bröndby Kodaň, Malmö/Glasgow Rangers - Olympiakos Pireus (Vaclík)/Ludogorec Razgrad, Crvena zvezda Bělehrad/Šeriff Tiraspol - Dinamo Záhřeb/Legia Varšava (Pekhart).

Nemistrovská část:

Sparta Praha/Monako - Genk/Šachtar Doněck, Spartak Moskva (Král)/Benfica Lisabon - PSV Eindhoven (Sadílek)/Midtjylland.

Evropská liga

Pokud fotbalisté Jablonce vyřadí Celtic Glasgow, nastoupí v závěrečném 4. předkole Evropské ligy proti Alkmaaru, na který nestačili v sezoně 2011/12.

Slavia v případě vypadnutí s Ferencvárosem Budapešť ve 3. předkole Ligy mistrů bude hrát o skupinovou fázi v Evropské lize s horším z duelu Dinama Záhřeb s Legií Varšava, jejíž dres obléká český reprezentant Tomáš Pekhart.

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy (první utkání 19. srpna, odvety 26. srpna):

Jablonec/Celtic Glasgow - Alkmaar, Ferencváros Budapešť/Slavia Praha - Dinamo Záhřeb/Legia Varšava (Pekhart), Randers - Galatasaray Istanbul/St. Johnstone, Rapid Vídeň/Anorthosis Famagusta (Hušbauer) - Zorja Luhansk, Fenerbahce Istanbul (Novák) - Neftči Baku/HJK Helsinky, Mura/Žalgiris Vilnius - Sturm Štýrský Hradec, Omonia Nikósie (Lecjaks)/Flora Tallinn - Antverpy, Olympiakos Pireus (Vaclík)/Ludogorec Razgrad - Lincoln Red Imps/Slovan Bratislava (Medveděv, Zmrhal), Malmö/Glasgow Rangers - Kajrat Almaty/Alaškert, Crvena zvezda Bělehrad/Šeriff Tiraspol - Kluž/Young Boys Bern.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme