Manchester City potvrdil příchod útočníka Haalanda, Dortmundu za něj zaplatí 75 milionů euro

Norský fotbalový kanonýr Erling Haaland bude od 1. července působit v Manchesteru City. Mistr anglické ligy na webu oznámil, že se na přestupu jednadvacetiletého útočníka dohodl s jeho dosavadním zaměstnavatelem Borussií Dortmund. Podle krátkého klubového prohlášení zbývají ještě doladit detaily smlouvy mezi týmem a hráčem.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Manchester (Aktualizováno: 18:55 10. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský útočník Erling Haaland

Norský útočník Erling Haaland | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Dortmund získá za Haalanda 75 milionů eur (1,8 miliardy korun), což je hodnota předem stanovené výstupní klauzule. Podle německých médií se celková hodnota transferu včetně bonusů, hráčovy mzdy během dlouholeté smlouvy a provizí agentovi může vyšplhat až do výše několika set milionů eur.

Chelsea našla nového majitele. Konsorcium Todda Boehlyho za klub zaplatí přes čtyři miliardy liber

Číst článek

Haaland od svého příchodu do Dortmundu v lednu 2020 ze Salcburku nastřílel za německý klub 85 gólů v 88 soutěžních utkáních. V Borussii podepsal smlouvu na čtyři a půl roku do roku 2024. S fanoušky by se měl rozloučit v sobotu během posledního utkání bundesligové sezony doma proti Hertě Berlín.

Norský fenomén byl spojován hned s několika evropskými velkokluby - s Barcelonou, Realem Madrid, Chelsea či Manchesterem United. Nakonec ale odchází do Manchesteru City, ve kterém v letech 2000-2003 působil i jeho otec Alf-Infe. 

Haaland je společně s Francouzem Kylianem Mbappém považován za jednoho z nástupců Cristiana Ronalda a Lionela Messiho v pozici uchazečů o prestižní Zlatý míč. Jedenadvacetiletý střelec mezi evropskými útočníky vyčnívá svým pohybem bez balonu, skloubením rychlosti a síly a hlavně zabijáckým instinktem ve vápně soupeře.

Manchester City, který směřuje za ziskem anglického titulu, se tak konečně dočkal zisku čistokrevného hrotového útočníka, který v kádru Pepa Guardioly chyběl od vleklých zranění a odchodu Sergia Agüera. Loni v létě se bohatý klub pokoušel neúspěšně o angažování Harryho Kanea z Tottenhamu a Cristiana Ronalda z Juventusu.

Dortmund už má náhradu

Borussia sice přichází o elitního útočníka, věří ale, že gólový příděl zajistí nové jméno na její soupisce. Druhý tým Bundesligy totiž bleskově oznámil příchod německého reprezentačního útočníka Karima Adeyemiho ze Salcburku, o kterého se dlouhodobě zajímal.

Adeyemi příchází ze stejného klubu, jako před dvěmi a půl lety Haaland. Podobně jako norský útočník vyniká rychlostí a klinickým zakončením. Za dvacetiletého rodáka z Mnichova by ve Vestfálsku měli zaplatit 30 milionů eur.

Německý útočník Karim Adeyemi | Foto: Fotostand / Wassmuth | Zdroj: via www.imago-images.de, Reuters

S 19 góly se Adeyemi stal nejlepším střelcem rakouské ligy, kterou se Salcburkem opanoval potřetí v řadě. Dal o sobě vědět i v Lize mistrů, kde přidal další tři branky. Před nadcházející sezonou jde už o třetí posilu, kterou Dortmund oznámil, do týmu přijdou také obránci Niklas Süle z Bayernu Mnichov a Nico Schlotterbeck z Freiburgu.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme