Fotbalisté Kataru na asijském šampionátu dominovali. Co předvedou na domácím mistrovství světa?

Před lety dosáhli ve fotbale velkého diplomatického úspěchu a teď se dočkali i toho sportovního. Katařané, kteří budou pořádat příští světový šampionát, se stali senzačními mistry Asie. Na šampionátu ve Spojených arabských emirátech vyhráli všechny zápasy a dostali v nich dohromady jen jeden jediný gól.

Tento článek je více než rok starý.

Abú Zabí/Spojené arabské emiráty Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Kataru slaví titul na mistrovství Asie.

Fotbalisté Kataru slaví titul na mistrovství Asie. | Foto: Suhaib Salem | Zdroj: Reuters

„Fantastický soupeř. I když nějaký Katar, tak jsem si myslel, že hrajeme s nějakou katarskou Barcelonou nebo něco,“ říkal předloni na podzim Vladimír Coufal po vítězství české reprezentace v přátelském utkání nad Katarem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Kataru na asijském šampionátu dominovali. Co předvedou na domácím mistrovství světa?

Tehdy se Coufalovi a všem českým reprezentantům za tohle hodnocení kdekdo posmíval. Češi vyhráli se štěstím a své soupeře nepřevyšovali. Jenže zatímco českému týmu se od té doby spíš nedařilo, než dařilo a vyústilo to koncem trenéra Karla Jarolíma, Katařané od začátku loňského roku z 19 zápasů prohráli jen tři přátelské. Na asijském šampionátu pak vyloženě dominovali.

Za celý turnaj dali 19 gólů, naopak dostali jeden jediný, vyhráli všechny své zápasy a díky nim se mohlo v okolí starobylého trhu Souk Waqif v Dauhá slavit podobně bujaře, jako když Katařanům přidělili pořadatelství MS 2022.

Fotbalisté Kataru porazili Japonsko a poprvé ovládli mistrovství Asie

Číst článek

„Píšeme historii naší země. Musíme být všichni hrdí na to, co se nám povedlo. Je to důkaz, že s tvrdou prací, odhodláním a týmovým duchem se dá dosáhnout čehokoliv. Zároveň to vnímám jako další krok směrem k tomu, abychom byli konkurenceschopní na domácím světovém šampionátu,“ plánuje španělský trenér Félix Sánchez, který dříve trénoval v mládežnické akademii Barcelony a 13 let působí v Kataru.

Teď Sánchez druhým rokem působí u reprezentace dospělých. Ta podobně jako v jiných sportech není složená jen z etnických Katařanů, desítka hráčů ze současného kádru má jiný původ, i když se třeba v Dauhá narodila. Jen trojice fotbalistů je ale naturalizovaná ve smyslu, že za katarský výběr začala hrát až v dospělosti.

„Tvoříme teď špičkový tým. Máme jedno srdce, všichni odvádí skvělou práci, od obrany přes útočníky až k náhradníkům,“ říká brankář Saad Šíb, jeden z devítky hráčů, kteří zažili prohraný přípravný duel s Českem a teď i největší úspěch v historii katarského fotbalu.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme