Collinova penalta nebo slavný obrat pod Brücknerem. Čeští fotbalisté sehráli s Nizozemskem památné duely

Soupeřem českých fotbalistů v osmifinále mistrovství Evropy bude v neděli 27. června v Budapešti reprezentace Nizozemska. Půjde o třetí vzájemné střetnutí na velkém turnaji a je otázkou, zda se zapíše do paměti fanoušků tolik jako ty v letech 2000 a 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Amsterdam (Aktualizováno: 13:36 24. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šmicer a Milan Baroš oslavují vítězství 3:2 nad Nizozemskem na Euru v roce 2004

Vladimír Šmicer a Milan Baroš oslavují vítězství 3:2 nad Nizozemskem na Euru v roce 2004 | Foto: Michael Regan | Zdroj: Reuters

Euro 2004

O utkání Česka s Nizozemskem na mistrovství Evropy 2004 se mluví jako o jednom z nejlepších v dějinách šampionátu. Z českého pohledu je pamětihodný zejména obrat dvoubrankového manka, které svěřenci tehdejšího trenéra Karla Brücknera nabrali za úvodních dvacet minut.

Očekávání jsou obrovská a Nizozemci se na zápas připraví, jak nejlépe mohou, říká fotbalista Černý

Číst článek

Brzké snížení Jana Kollera a okamžitá sázka na ofenzivu, kdy obránce Zdeňka Grygeru vystřídal záložník Šmicer, podpořily české vzepětí. Po změně stran vyrovnal Baroš, soupeře oslabilo vyloučení Johnnyho Heitingy a dvě minuty před koncem vstřelil vítězný gól na 3:2 Vladimír Šmicer.

Národní týmy Česka a Nizozemska tehdy shodně došly až do semifinále turnaje. Češi v něm prohráli po kontroverzním „stříbrném gólu“ 0:1 s Řeckem, Nizozemci podlehli Portugalsku 1:2.

Sestřih slavného obratu české reprezentace ve videu:

Euro 2000

S hořkostí se pak vzpomíná na šampionát o čtyři roky dříve. Český fanoušek si utkání spojí se jménem rozhodčího Pierluigiho Colliny, který dvě minuty před koncem zápasu za bezbrankového stavu odpískal kontroverzní penaltu pro Nizozemce.

Pokutový kop tehdy proměnil Frank de Boer, paradoxně trenér současné reprezentace „oranjes“. I kvůli tehdejší prohře 0:1 Češi, kteří byli považovaní za jedny z možných favoritů Eura, nepostoupili ze skupiny.

Kvalifikace na Euro 2016

Naposledy se Česko s Nizozemskem utkalo před téměř šesti lety v kvalifikaci o minulé mistrovství Evropy. Dvojzápas dopadl pro tehdejší držitele bronzové medaile z mistrovství světa neslavně.

Ti tehdy procházeli generační obměnou a Češi je dokázali porazit v kvalifikační skupině v obou duelech. V prvním utkání na pražské Letné rozhodl v nastavení Václav Pilař o triumfu 2:1, odvetu v Amsterdamu tým trenéra Pavla Vrby vyhrál i v oslabení 3:2.

První utkání

Vůbec první střetnutí reprezentace s Nizozemskem už má jen málo pamětníků. Čechoslováci nastoupili jako výběr amatérů proti západoevropskému soupeři 18. dubna 1927.

Před 30 tisíci fanoušky v Amsterdamu domácí výběr zvítězil vysoko 8:1. Utkání řídil německý rozhodčí Peco Bauwens, který později pískal i první oficiální československé střetnutí s Nizozemskem. V něm Čechoslováci 29. květná 1932 vyhráli 2:1.

Jan Pěruška, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme