Schickova trefa z půlky nebo belgická kombinace. Mistrovství Evropy už stihlo nabídnout zajímavé góly

Fotbalové mistrovství Evropy je sice zhruba v polovině, i tak už ale nabídlo fanouškům spoustu pohledných gólových momentů. Server iROZHLAS.cz vybral pět z těch nejzajímavějších branek letošního šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schickův lob z půlky

Nejkrásnějším gólem z pohledu českého fanouška nejspíš bude ten od Patrika Schicka v úvodním duelu české reprezentace na turnaji. Reprezentant v něm proti Skotsku nejprve otevřel skóre hlavičkou po centru z pravé strany od Vladimíra Coufala a už to byla velmi pohledná branka.

Čeští fotbalisté ve volnu trénovali střelbu, ne však s míčem. ‚Skvělý nápad,‘ líbí se odreagování Peškovi

Číst článek

Po změně stran ale přišel ještě výraznější moment. K Schickovi se na české polovině odrazil míč po zblokované střele, útočník národního týmu za ním vyběhl kousek za půlicí čáru a vystřelil. Dalekonosným pokusem z necelých 50 metrů přeloboval vracejícího se brankáře Davida Marshalla a rozvlnil síť. Česko vyhrálo nad Skotskem 2:0 a Schickova paráda obletěla svět.

Kombinace Belgičanů

Zajímavé momenty se urodily také v zápase Dánsko – Belgie, a to především zásluhou hostů. Domácí vedli záhy po výkopu kvůli chybě v belgické rozehrávce.

Belgie zavelela k obratu ve druhé půli. Romelu Lukaku pláchl obráncům, z pravé strany přihrál střídajícímu Kevinovi De Bruynemu a ten už mohl pálit. Namísto střely z dobré pozice si ale ještě míč posunul, obalamutil tak dva proti střele padající soupeře, a uvolnil Thorgana Hazarda, který mohl s klidem zakončovat do prázdné brány.

Ve videu nabízíme druhou a rozdílovou branku zápasu. Urostlý Lukaku podržel míč, proběhl s ním kolem několika obránců a nabídl ho na hranici pokutového území Yourimu Tielemansovi.

Ten spustil narážečku na jeden dotek s bratry Thorganem a Edenem Hazardem, kteří následně naservírovali přihrávku De Bruynemu a jeho rána po zemi na bližší tyč rozhodla o vítězství Belgičanů nad Dány 2:1.

Belgickou spolupráci před druhým gólem završil Kevin De Bruyne:

Stvrzení dánského postupu

Právě Dánové bojovali až do posledního dne o setrvání na turnaji. Klíčový byl duel s Ruskem. Dánsko dalo před zápasem jen jeden gól během dvou duelů, proti východnímu soupeři ale své střelce našlo.

Nejprve se trefil Mikkel Damsgaard, pak Yussuf Poulsen. Rusové začali náskok soupeře stahovat, z penalty snížil Arťom Dzjuba a domácí se začali bát v 70. minutě o výsledek a tím pádem i o postup.

Jistotu jim dala až trefa Andrease Christensena devět minut po ruské brance. Dánský stoper patří mezi netradiční střelce, a když už zakončuje, je to hlavou po standardních situacích. Tentokrát to zkusil nohou a vyšlo to.

Příhodně odražený míč našel Christensen asi 22 metrů od brány a z prvního doteku vypálil prudký projektil, který ruští fotbalisté jen bezmocně sledovali. Dánsko se pak prosadilo ještě jednou a zvítězilo 4:1.

Christensenova rána zpečetila postup Dánů do osmifinále:

Turecký obstřel

Jediný turecký gól na turnaji obstaral Irfan Can Kahveci. Hrál se druhý poločas posledního skupinového zápasu, do kterého Turci nastoupili proti Švýcarům, a Kahveciho tým prohrával 0:2.

Záložník se před pokutovým územím Švýcarska dostal k míči. S ním udělal několik kliček, čímž oklamal soupeře, a pak přesně umístěnou ránou nad hlavami všech přítomných trefil vzdálenější horní roh švýcarské brány.

I tak se ale Turci rozloučili s Eurem smutně. Se Švýcarskem nakonec padli 1:3 a prohráli všechna tři utkání.

Kahveci jedinou branku Turků na šampionátu téměř neslavil:

Šajtle Modriće

Také Modrićova významná branka padla až v závěrečném duelu skupinové fáze. Majitel Zlatého míče za rok 2018 se ocitl na konci chorvatské kombinace v zápase se Skotskem.

Kapitán týmu si počkal na pomalý pas Matea Kovačiće, srovnal krok a vnějším nártem pravé nohy zakroutil míč kolem skákajícího gólmana. Chorvati se díky výstavní trefě ujali vedení 2:1, které pak ještě o gól vylepšili a postoupili tak z druhého místa „české“ skupiny.

V čase 6:16 najdete akci zakončenou trefou Luky Modriće:

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme