Švýcaři po přestřelce senzačně na penalty vyřadili úřadující mistry světa z Francie. Narazí na Španěly

Mistři světa Francouzi v osmifinále fotbalového evropského šampionátu nečekaně podlehli Švýcarsku 4:5 po penaltovém rozstřelu. V normální hrací době i po prodloužení dramatický zápas skončil 3:3. Svěřenci trenéra Vladimira Petkovice v pátečním čtvrtfinále vyzvou Španělsko.

Tento článek je více než rok starý.

Bukurešť (Rumunsko) (Aktualizováno: 0:26 29. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslava Švýcarů po chycené penaltě

Oslava Švýcarů po chycené penaltě | Foto: Daniel Mihailescu | Zdroj: ČTK / AP

Švýcary poslal do vedení v 15. minutě Haris Seferovic. Jeho spoluhráč Ricardo Rodríguez na začátku druhé půle neproměnil penaltu. Karim Benzema poté dvěma góly v 57. a 59. minutě otočil skóre a čtvrt hodiny před koncem zvýšil Paul Pogba na 3:1. V závěru ale snížil opět Seferovic a v poslední minutě vyrovnal střídající Mario Gavranovic.

Prodej vstupenek na zápas reprezentace v Baku začne v úterý v poledne, počet lístků pro Čechy není jistý

Číst článek

V rozstřelu uspělo všech pět švýcarských exekutorů, na straně favorizovaných „Les Bleus“ selhal pouze hvězdný útočník Kylian Mbappé, jehož pokutový kop zlikvidoval brankář Yann Sommer.

Švýcaři od začátku drželi s Francouzi krok a nepouštěli je do velkých šancí. Naopak sami v 15. minutě otevřeli skóre díky Seferovicově hlavičce po centru Stevena Zubera. Ten si připsal čtvrtou asistenci na turnaji a je v tomto směru nejlepší.

Francouzi v třetím utkání na Euru po sobě inkasovali jako první a pak dlouho neúspěšně obléhali obranný blok soupeře. Adrien Rabiot z dálky o kousek minul, větší šanci si však „Les Bleus“ do pauzy nevytvořili.

Švýcaři mohli v 55. minutě přidat druhý gól. Argentinský sudí Rapallini po zásahu videorozhodčího a kontrole opakovaného záznamu odpískal penaltu za faul Benjamina Pavarda na Zubera, ale jeho spoluhráče Rodrígueze vychytal brankář Hugo Lloris.

Benzemova otočka

Světové šampiony a vicemistry Evropy tento moment hodně nakopl. Mbappé ještě těsně minul, ale v 57. minutě už vyrovnal Benzema, který si zpracoval míč patičkou a chladnokrevně překonal Sommera.

Útočník Realu Madrid hned za dvě minuty otočil skóre hlavou po obloučku Antoina Griezmanna. Benzema čtvrtým gólem na turnaji dorovnal druhého nejlepšího střelce Čecha Patrika Schicka. Tabulku kanonýrů vede s pěti zásahy Cristiano Ronaldo z již vyřazeného Portugalska.

Španělé v prodloužení udolali Chorvaty, o postupu rozhodli při gólové přestřelce díky slepeným gólům

Číst článek

Dominantní Francouzi v 75. minutě přidali třetí branku. K odraženém míči se dostal Paul Pogba, který se blýskl výstavní střelou pod břevno. Záložník Manchesteru United se v reprezentaci trefil poprvé od finále MS 2018 s Chorvatskem.

Zdánlivě odepsaní Švýcaři se ale nečekaně vrátili do zápasu. V 81. minutě snížil druhou gólovou hlavičkou Seferovic a v poslední minutě srovnal přesnou střelou náhradník Mario Gavranovic, jehož předchozí gól neplatil kvůli ofsajdu. Na druhé straně mohl v nastavení rozhodnout střídající Kingsley Coman, ale napálil břevno.

Prodloužení a penalty

Prodloužení nenabídlo tak strhující fotbal jako druhý poločas, nicméně navrch měla Francie. V první části Pavarda vychytal Sommer, švýcarskou branku ve druhé patnáctiminutovce minul trápící se Mbappé a neujala se ani hlavička náhradníka Oliviera Girouda.

V penaltovém rozstřelu dlouho střelci dominovali nad brankáři, po devíti proměněných pokusech za sebou ale neuspěl útočník Mbappé a „korunoval“ svůj nepovedený turnaj, během něhož nedal ani jeden gól. Francie na velkém turnaji nepostoupila do čtvrtfinále poprvé od světového šampionátu v roce 2010.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Osmifinále (Bukurešť):
Francie - Švýcarsko 3:3 po prodloužení (3:3, 0:1), na penalty 4:5
Branky: 57. a 59. Benzema, 75. Pogba - 15. a 81. Seferovic, 90. Gavranovic. Penaltu proměnili: Pogba, Giroud, Thuram, Kimpembe - Gavranovic, Schär, Akanji, Vargas, Mehmedi. Penaltu neproměnil: Mbappé (Francie). Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfa (všichni Arg.) - Martínez Munuera (video, Šp.). ŽK: Varane, Coman, Pavard - Elvedi, Rodríguez, Xhaka, Akanji. Diváci: 23 894 (omezený počet).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme