Fotbal táhne v USA stále víc, světové hvězdy už si do MLS nechodí jen vydělat

Nepodařilo se to legendárnímu Pelému a ani David Beckham americké fanoušky k fotbalu zrovna nestrhl. V zámoří ale udeřila nová velká vlna. Zlatan Ibrahimović, Wayne Rooney a další hvězdy na stadiony táhnou nejen svými jmény, ale i výkony.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vybrat akci, ve které Wayne Rooney nechá zakřičet americké reportéry, není problém. Historicky nejlepší střelec slavného Manchesteru United po svém přestupu do Washingtonu vytáhl tápající klub až do play-off. Další známý kanonýr Zlatan Ibrahimović zase Američanům pravidelně připomíná, že gól můžete dát klidně i z půlky nebo efektním Kung-fu kopem.

„Myslím, že se tam zájem zvedá stále a stále. Od doby, co jsem tam hrál, je o to zájem čím dál větší. Přibývají mančafty, které získávají licenci. Myslím, že se staví vyloženě fotbalové stadiony, které přispívají k popularitě,“ říká Luboš Kubík, který hrával MLS na přelomu tisíciletí za Chicago a Dallas.

„Zažil jsem tam zápasy, které jsem do té doby nezažil. Třeba v Atlantě bylo 50 tisíc lidí, v Portlandu a Seattlu chodí pravidelně 30 nebo 40 tisíc lidí. Atmosféra byla výborná. Říká se, že si tam lidí chodí dát popcorn, ale bylo tam vyloženě fotbalové prostředí. Z tohohle pohledu jsem měl hezké zážitky,“ říká Bořek Dočkal, který letos nastupuje za Philadelphii Union.

‚Nikdo nás nemá rád, nám je to fuk.‘ Fanoušci Dočkalovy Philadelphie se inspirují v Evropě a vzývají Franklina

Číst článek

Na rozdíl od dřívějších okázalých příchodů Rooney nebo bývalý útočník Barcelony David Villa přestoupili do zámoří ještě jako relativně čerství třicátníci a stále rozhodují zápasy. A pokračovat v tom před po fotbalu stále dychtivějším americkým publikem, společně s novým specifickým stylem života může být podle Kubíka větším lákadlem než pohled na výpis účtu.

„Nejde srovnávat výdělky v Evropě a v Americe. Pro kluky, kteří tam jdou a berou velké peníze, 50% daň, takže si myslím, že vydělat si jde daleko lépe tady v Evropě,“ říká Kubík.

A pořádně si vydělat jde i v Číně. Z Dálného východu dostal Rooney před před dvěma roky nabídku na jednu miliardu korun ročně. Na východě USA bere desetkrát méně.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme