Mladá Boleslav porazila Ostravu 1:0 a zajistila si účast v předkole Evropské ligy

Fotbalisté Mladé Boleslavi si zajistili účast v druhém předkole Evropské ligy. Vítěz skupiny o Evropu v premiérovém kvalifikačním utkání zvítězil na hřišti pátého týmu nadstavbové skupiny o titul Baníku Ostrava 1:0. Jediný gól vstřelil ve 12. minutě nejlepší kanonýr soutěže ruský útočník Nikolaj Komličenko a svůj střelecký účet v ligové sezoně zakončil na 29 brankách.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava (Aktualizováno: 18:51 1. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze kvalifikačního duelu o Evropskou ligu odchází vítězně klub FK Mladá Boleslav.

Ze kvalifikačního duelu o Evropskou ligu odchází vítězně klub FK Mladá Boleslav. | Foto: Sznapka Petr | Zdroj: ČTK

Baník na závěrečný zápas sezony nasadil po trestu za vyloučení mimo hru ve finále domácího poháru do základní sestavy uzdraveného kapitána Baroše, ale nebezpečnější na hřišti byli hosté. Už v 10. minutě to před Laštůvkou hořelo, ale na Wiesnerovu hlavičku uvnitř malého vápna nedosáhli Komličenko ani Mešanovič.

Ostrava, nebo Mladá Boleslav? Ve fotbalové lize se rozhodne o posledním účastníkovi evropských pohárů

Číst článek

Za dvě minuty už bylo ale vše jinak, neboť Středočeši bezvadně provedli rychlý kontr po pravé straně. Sérií tří přihrávek ve vápně zcela vyšachovali ostravskou obranu a Komličenko do odkryté brány vstřelil jeden ze svých snadnějších gólů.

Baník mohl rychle odpovědět, když Holzer pasem středem hřiště rozběhl Kuzmanoviče, ale jeho rána levačkou pár decimetrů postrádala.

Boleslavským se dařilo bránit

S postupným útokem Ostravy hosté neměli moc potíží. Pokud se domácím povedlo kombinaci zrychlit, i soupeř musel zbystřit. Hrubý po rychlé narážečce před vápnem v 37. minutě pálil bez přípravy z velkého vápna a Šeda s námahou balon vyrazil.

Největší možnost Baníku se v závěru půle narodila po standardní situaci. Balon propadl k nohám Stronatimu, ale na malém vápně se ostravský stoper v koncovce zamotal a ani nevystřelil. „Hra se nám nedařila. Hráči jako by byli až moc namotivovaní, kazili spoustu přihrávek,“ vyjádřil se po zápase trenér Baníku Bohumil Páník.

Druhou půli odstartoval hostující Přikryl ranou do břevna z přímého kopu, což byla na dlouhou dobu i jediná zajímavá situace. Baník se totiž navzdory snaze vinou nepřesností ve finální fázi do koncovky nedostával. Šedu tak ohrožoval nejvíce po standardních situacích. Mladoboleslavský gólman vyrazil Jánošovu bombu z voleje a v 80. minutě se bravurně natáhl i po Fillově umístěné hlavičce k tyči.

Už tři zápasy bez gólu

Zápletku mohl vyřešit čtyři minuty před koncem Přikryl, ale po hostujícím brejku na malém vápně promáchl. Hosty to však mrzet nemuselo, protože křečovitý tlak Ostravy už vyzněl do prázdna. Baník nedokázal využít domácího prostředí, ve kterém v posledních třech ligových zápasech nedal ani gól. „Máme velkou radost, není co zakrývat. V prvním roce nadstavby jsme se vyhrabali až na boj o Evropu. Musím říct, že naše forma gradovala a dnes jsme zaslouženě vyhráli,“ pochvaloval si mladoboleslavský trenér Jozef Weber.

Mladá Boleslav se stala posledním českým zástupcem v příští sezoně evropských pohárů. Před ní si start zajistily mistrovská Slavia, Plzeň, Sparta a Jablonec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme