Trenér fotbalové reprezentace Šilhavý nominoval hráče na Euro. Dočkal chybí, na Kúdelu se čeká

V nominaci české fotbalové reprezentace na soustředění v severní Itálii a následné mistrovství Evropy schází někdejší kapitán Bořek Dočkal. Kouč Jaroslav Šilhavý nepovolal ani dalšího sparťanského záložníka Davida Pavelku a slávistického brankáře Ondřeje Koláře, který se po návratu po vážném zranění hlavy necítí fyzicky ideálně.

Praha (Aktualizováno: 11:55 25. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Šilhavý

Jaroslav Šilhavý | Zdroj: Reuters

Vzhledem ke koronavirové pandemii mohou trenéři jednotlivých zemí do výběru zařadit 26 místo obvyklých 23 hráčů.

U Mezinárodního sportovního tribunálu by byla šance větší, míní o Kúdelově odvolání funkcionář Fousek

Číst článek

Šilhavý zatím oznámil 25 jmen, jedno místo nechává volné pro případ, že by zadák Ondřej Kúdela uspěl s odvoláním proti desetizápasovému trestu od UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče v březnovém osmifinále Evropské ligy v Glasgowě. Konečnou nominaci musejí týmy nahlásit UEFA nejpozději 1. června.

„Počkáme, jak se tento týden vyvine situace kolem odvolání Ondřeje Kúdely. Vnímáme, že naděje je asi malá, ale nechceme si přibouchnout dveře. Každopádně máme až do 1. června čas s tím jedním místem na soupisce operovat,“ řekl na on-line tiskové konferenci Šilhavý.

Šilhavý nominoval tři brankáře, osm obránců, devět záložníků a pět útočníků. Ve výběru není žádný úplný nováček. Překvapivě se dostalo na záložníka Jakuba Peška z Liberce, jenž dosud odehrál za národní celek jediný zápas.

Mezi pěticí útočníků figuruje i osmnáctiletý sparťanský talent Adam Hložek, který je nejmladším členem výběru. Na pozici třetího brankáře dostal přednost olomoucký Aleš Mandous před Tomášem Koubkem z Augsburgu.

Nejstarší a nejzkušenější

Nejstarším hráčem je dvaatřicetiletý brankář Tomáš Vaclík, podle startů nejzkušenějším pak záložník Vladimír Darida z Herthy Berlín, který má na kontě 70 reprezentačních utkání. Jako jediného z týmu ho čeká už třetí Euro v kariéře.

Podruhé se na šampionátu představí obránce Pavel Kadeřábek, útočník Tomáš Pekhart, jenž startoval už v roce 2012 v Polsku, a Vaclík, který v roce 2016 dělal náhradníka Petru Čechovi. Zbylých 21 hráčů odcestuje na Euro poprvé.

Ze zdravotních důvodů nemohli být nominováni brankář Kolář, obránci David Hovorka, Filip Novák, Václav Jemelka a Tomáš Petrášek a záložníci Lukáš Provod, Václav Černý a Jan Kopic. Stoper Ondřej Čelůstka a defenzivní univerzál Tomáš Holeš vynechali poslední ligové duely, podle Šilhavého by ale na Euro měli být fit.

Největší zastoupení v týmu má český mistr Slavia, Šilhavý si z Edenu vybral pětici hráčů. Sparťané jsou ve výběru pouze dva a z Plzně dokonce jen obránce Jakub Brabec. Desítka z 25 nominovaných působí v české lize.

Český celek se k závěrečné přípravě sejde v neděli v Praze a o den později mužstvo odletí na přípravný kemp do severní Itálie. Do Eura vstoupí 14. června v Glasgow zápasem proti Skotsku.

Takto vypadá nominace fotbalistů před Eurem 2020:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme