VIDEO: Děkování prázdným tribunám i oslava gólu s rozestupem. Bundesliga se vrátila, ale bez diváků

„Derby bez diváků, z toho mi krvácí srdce,“ smutnil před víkendovým utkáním Borussie Dortmund její sportovní ředitel Michael Zorc. Zápas s FC Schalke 04, někdy také nazývaný Revierderby, se totiž musel stejně jako dalších osm utkání 26. kola německé Bundesligy obejít bez jediného přihlížejícího na tribunách, nepočítáme-li pořadatelské služby, několik novinářů a někde i fotbalisty, kteří se kvůli opatřením nevešli na lavičku náhradníků.

Dortmund Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některým však zápas před prázdnými ochozy nevadil. „Nijak se to nelišilo od zápasů, které jsme hráli jako děti, tedy bez diváků a pro zábavu. Tak k tomu tým přistoupil. Pro fanoušky u televizních obrazovek to je skvělý výsledek,“ citoval klubový web Dortmundu brankáře Romana Bürkiho, který týmu dopomohl k výhře 4:0 nad rivalem z Porúří.

Věřím, že Německo bude vzorem, kterak opatření fungují, říká po restartu Bundesligy obránce Suchý

Číst článek

Utichnutí „Žluté zdi“, jak se slavné tribuně na stadionu Borussie přezdívá, tak nebylo pro aktuálně druhý tým Bundesligy problémem. Naopak, Bürki a jeho spoluhráči šli po vítězství podle tradice tleskat směrem k místům, kde běžně sedává až 25 tisíc příznivců, jako by tam opravdu byli.

Nezvyklou situací si prošel i trenér vítězného týmu Lucien Favre, jemuž na tiskové konferenci suploval přítomnost novinářů tiskový mluvčí, který pokládal jejich předem napsané otázky.

„Samozřejmě nám chybělo našich 81 tisíc fanoušků, kteří se na stadion vejdou. Když dáme branku, hráči se sice mohou radovat, ale je to velmi limitované. Musí být dále od sebe,“ popsal Favre.

Narážet tím mohl i na situaci z 29. minuty utkání, kdy si devatenáctiletý útočník Erling Braut Haaland naběhl na centr Thorgana Hazarda ke značce pokutového kopu a otevřel skóre utkání. Oslavou norský střelec jistě poukazoval na koronavirová opatření, která jsou v Německu i po restartu fotbalové ligy stále platná.

Chybějící publikum

„Naše publikum nám velmi chybí. Byla to úplně jiná hra než obvykle. Cítil jsem, že to nebylo tak odhodlané, jak bylo plánováno. Hráči se ale dobře soustředili na své úkoly,“ doplnil Favre.

Rozdíl v atmosféře oproti zaplněným tribunám pocítil i český reprezentant v dresu Augsburgu Marek Suchý, který při obnovené premiéře odehrál 65 minut. „Bez fanoušků je to prostě divné, jsme zvyklí v domácím prostředí na jejich podporu a teď tam nebyli. Ale při zápase pak už člověk na to nemyslí. Po chvíli si na to zvykne a neřeší to,“ řekl v rozhovoru pro ČTK.

Jeho tým brankou v nastaveném čase prohrál doma s Wolfsburgem 1:2. „Takové vítězství je stejně příjemné jako před plným stadionem. Samozřejmě chcete slavit se svými fanoušky. Radost byla skvělá, ale musíme být velmi disciplinovaní,“ poukázal na opatrnost před koronavirovou hrozbou trenér Wolfsburgu Oliver Glasner.

Zbytek 26. kola Bundesligy se dohrává dvěma utkáními v neděli odpoledne a jedním v pondělí večer. Následující zápasy, které jsou naplánované na příští víkend, se budou hrát taktéž bez diváků.

Adam Weidenthaler, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme