Bundesliga se znovu rozběhne 16. května, zápasy budou bez diváků

První a druhá fotbalová bundesliga se po přestávce způsobené pandemií nového koronaviru znovu rozběhnou příští sobotu 16. května. Prostřednictvím videokonference to ve čtvrtek schválila valná hromada 36 klubů obou nejvyšších soutěží. Na tiskové konferenci o tom informoval Christian Seifert, generální ředitel DFL, která organizuje první a druhou bundesligu. Podle něj se obě soutěže stihnou dohrát do konce června.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Lipska.

Fotbalisté Lipska. | Foto: Matthias Rietschel | Zdroj: Reuters

DFL ve středu oznámila, že znovuzahájenou bundesligu načne 15. května tradiční páteční předehrávka. Termín začátku soutěže byl ale nakonec o den posunut kvůli tomu, že německá vláda schválila opět hrát zápasy bez diváků až od druhé poloviny května.

Fotbal v Německu dostal zelenou. Bundesliga se může rozeběhnout od poloviny května

Číst článek

Německá liga se po pauze způsobené pandemií znovu rozběhne jako první fotbalová soutěž v Evropě. Už o tomto víkendu začne liga na Faerských ostrovech, tamní soutěž ale zahájí nový ročník. Dosud poslední zápas bundesligy se hrál 11. března. Tabulku po nekompletních 25 z 34 kol vede obhájce titulu Bayern Mnichov o čtyři body před druhým Dortmundem.

Obnovená sezona začne 16. května šesti sobotními zápasy, dva duely včetně souboje Unionu Berlín s Bayernem se budou hrát v neděli a kolo zakončí pondělní dohrávka mezi Brémami s českými legionáři Theodorem Gebre Selassiem a Jiřím Pavlenkou a Leverkusenem.

„Zájem začít je celosvětově obrovský. Vidím zprávy z celého světa, že jsme první velká liga, která se vrátí. To se může stát jen díky tomu, že máme privilegium žít v jednom z nejmodernějších zdravotnických systémů na světě,“ uvedl Seifert.

Německá liga se podle něj stihne dohrát do 30. června, kdy oficiálně končí sezona a řada kontraktů nejen hráčům, ale i sponzorům. Většina dalších soutěží přitom počítá s tím, že se ročník bude muset protáhnout až do července, což umožnilo odložení evropského šampionátu o rok na příští léto.

Fotbaloví fanoušci mohou vracet lístky na přeložené mistrovství Evropy. Dostanou zpět plnou cenu

Číst článek

Seifert upozornil, že v Německu k 30. červnu vyprší více než 100 hráčských smluv. „Poslední kolo se odehraje na konci června, pravděpodobně o víkendu 27. nebo 28. června. Další zpoždění sezony by pro některé kluby mohlo mít existenční následky,“ varoval Seifert.

Jednotlivá mužstva budou muset jít před obnoveným startem v rámci tréninkového kempu do týdenní karantény. Zástupci Bayernu už oznámili, že bavorskému celku začne karanténa v sobotu. Hráče i členy realizačních týmů čeká pravidelné testování na koronavirus, kterému se podrobí i všichni rozhodčí.

Všechny zápasy minimálně do konce této sezony se budou hrát bez diváků. Seifert ale nemá strach, že by se fanoušci shromažďovali před stadiony. „Nemyslím si, že fanoušci budou chtít udělat laskavost kritikům a budou chodit před stadiony,“ podotkl Seifert.

„Samozřejmě vše bude jiné. Hned po prvním zápase budeme všichni vědět, proč dáváme přednost zápasům s fanoušky. Ale teď nám nezbývá nic jiného a v rámci toho očekávám nejlepší možný sportovní zážitek,“ dodal.

Šimon Tatíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme