Klíčový zápas před prázdným stadionem. Nizozemský trenér Van Gaal kritizuje vládu kvůli opatřením

Fotbalisté Nizozemska před klíčovým utkáním kvalifikace o světový šampionát proti Norsku čelí řadě problémů. „Oranjes“ odehrají souboj o první místo ve skupině G kvůli opatřením proti koronaviru před prázdnými tribunami, navíc jim nepomůže zraněný stoper Stefan de Vrij. K tomu měl kouč Louis Van Gaal nehodu na kole a má poraněnou kyčel.

Tento článek je více než rok starý.

Rotterdam (Nizozemsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér nizozemského národního týmu Louis van Gaal

Trenér nizozemského národního týmu Louis van Gaal | Foto: Pro Shots Photo Agency | Zdroj: Reuters

Sedmdesátiletý Van Gaal, který se k nizozemské reprezentaci vrátil v srpnu už potřetí, vedl poslední trénink z pojízdného golfového vozíku. Podle vyjádření mluvčího svazu dělá zkušený kouč vše pro to, aby v úterý alespoň usedl na lavičku. Jeho týmu stačí téměř jistě k postupu i remíza.

Namísto rozvolnění lockdown. Rapidní nárůst případů koronaviru nutí Nizozemce změnit strategii

Číst článek

Nizozemci se však nebudou moct spolehnout na podporu vyprodaného stadionu De Kuip v Rotterdamu. V zemi platí kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených koronavirem částečná uzávěra a hlediště musí zůstat prázdné.

To je podle Van Gaala další komplikace pro jeho tým, který v sobotu neudržel dvougólové vedení a remízou 2:2 v Černé Hoře nevyužil šanci zajistit si postup.

„Je jasné, že zdraví má přednost před fotbalem. Ale všechno je to otázka vedení země. Žiju v Portugalsku, kde je 88 % naočkovaných a nakažené tam dokážou dobře kontrolovat. Na rozdíl od téhle země,“ citovala Van Gaala agentura SID. V Nizozemsku má alespoň jednu dávku vakcíny 75 % populace, počet nakažených stoupl za poslední období nad deset tisíc denně.

Čeští fotbalisté mají jisté play-off o postup do Kataru. Šampionát si zajistily Francie a Belgie

Číst článek

„S diváky v zádech jste vždycky silnější, dodají vám něco navíc. V úterý můžeme uspět, postoupit na mistrovství světa a tenhle nádherný okamžik se na prázdném stadionu úplně ztratí. Je to smutné,“ dodal Van Gaal.

Kroky vlády premiéra Marka Rutteho zkritizovalo i vedení nizozemského svazu. „Kabinet se zjevně nesnaží najít ohniska nákazy, ta totiž rozhodně nejsou na fotbalových stadionech. Od začátku pandemie se sehrály stovky zápasů a na žádném se nákaza rizikově nerozšířila. Teď budou fanoušci místo na čerstvém vzduchu a za veškerých bezpečnostních opatření na stadionu koukat na fotbal někde uvnitř u obrazovek,“ stojí v prohlášení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme