Italové a Španělé nominovali na malé Euro. Největší hvězdy česká lvíčata neprověří

Bez největších hvězd, ale i tak s řadou hráčů z prestižních evropských fotbalových adres. Tak by se dala ve zkratce charakterizovat nominace favoritů „české“ skupiny B Itálie a Španělska na nadcházející evropský šampionát hráčů do 21 let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barcelonský záložník Riqui Puig

Barcelonský záložník Riqui Puig | Foto: Mutsu Kawamori | Zdroj: Reuters

Český lvíčata čeká úvodní duel šampionátu 24. března proti Itálii. „Azzurri“ odcestují do Slovinska třeba bez Nicola Zaniola z AS Řím nebo kanonýra Moiseho Keana, který znovu pookřál po přesunu do francouzského PSG. Chybět bude i defenzivní opora lídra Serie A Interu Milán Alessandro Bastoni.

Tahouny by tak měli být už zkušený útočník Patrick Cutrone (Valencie, na hostování z Wolves) nebo střední záložník Sandro Tonali, který se v aktuální sezoně zabydluje v sestavě druhého týmu italské ligy AC Milán. Trenér Paolo Nicolato má ve výběru kromě zmiňovaného Cutroneho pouze hráče působící na Apeninském poloostrově.

Výčet absencí španělských obhájců titulu je ještě mnohem delší. Řada mladíků povýšila do reprezentačního A-týmu a na malé Euro neodcestují.

Program českého týmu na Euru do 21 let

  • Česko - Itálie (24. března, Celje)
  • Česko - Slovinsko (27. března, Celje)
  • Česko - Španělsko (30. března, Celje)

Dani Olmo (Lipsko), Ferrán Torres, Eric García (oba Manchester City) nebo osmnáctiletí talenti Barcelony Pedri a Ansu Fati.

Ti všichni zasáhli do kvalifikačního cyklu španělské jednadvacítky, na Euru s nimi ale kouč Luis de la Fuente počítat nemůže.

Mezi hlavní opory by se tak měl řadit další barcelonský mladík Riqui Puig, ofenzivní záložník Brahim Díaz (AC Milán, na hostování z Realu Madrid) nebo středopolař Getafe Marc Cucurella, který zastával v průběhu kvalifikace i funkci kapitána.

Papírově nejschůdnějším soupeřem by měli být pro svěřence trenéra Karla Krejčího domácí Slovinci. S těmi se Češi utkají v druhém zápase ve skupině.

Trenér Milenko Ačimovič nemá ve výběru žádné výrazné jméno a staví především na hráčích z domácí ligy. Na soupisce jsou ale i fotbalisté působící v Itálii, Rakousku nebo Chorvatsku.

Euro spolu se Slovinskem bude hostit Maďarsko. Kvůli pandemii se bude hrát pozměněným systémem. Šestnáct účastníků se utká ve čtyřech základních skupinách, z nich vždy dva nejlepší celky projdou do osmičlenného play-off, které se uskuteční od 31. května do 6. června.

V případě postupu do vyřazovací části by Češi narazili na první, nebo druhý celek ze skupiny D, ve které jsou Portugalsko, Chorvatsko, Anglie a Švýcarsko. Skupinu A tvoří Maďarsko, Německo, Rumunsko a Nizozemsko. Ve skupině C jsou Rusko, Island, Francie a Dánsko.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme