Nový rekord britského fotbalu. Nottingham Forest přivedl během jednoho přestupového období 21 hráčů

Ve většině evropských lig skončilo ve čtvrtek odbitím půlnoci letní přestupové období. Především v anglické Premier League kluby mohutně investovali do posil, největším překvapením byl ale zřejmě nováček nejvyšší soutěže Nottingham Forest. Ten během dvou měsíců přivedl jedenadvacet nových hráčů, čímž stanovil nový rekord britského fotbalu.

Nottingham Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Nottinghamu Forest slaví branku

Hráči Nottinghamu Forest slaví branku | Foto: Craig Brough | Zdroj: Reuters

21 nových hráčů - to je celá základní jedenáctka i s lavičkou. V průměru přivedl Nottingham Forest nového hráče každé tři dny, což nemá v Premier League obdoby. Za nové akvizice utratil nováček soutěže 157 milionů liber, což je pátá nejvyšší částka ze všech klubů v Evropě.

Podpis smlouvy před plným stadionem. Kapitán Lens Seko Fofana stylově ukončil spekulace o odchodu

Číst článek

„Bylo to hodně zajímavé léto. Silný kádr nám dává šanci vyrovnat se týmům v Premier League a vybudovat tým a kulturu, které se budeme držet. Zavedení možnosti pěti střídání také hrálo velkou roli. Nakoupili jsme prostě typy hráčů, které ostatní týmy v soutěži už mají,“ zhodnotil na tiskové konferenci letní dění trenér Steve Cooper.

Nabízí se otázka, proč se Forest rozhodl tak drasticky změnit kádr a nenechat v sestavě hráče, kteří mu v minulé sezoně postup mezi elitu vykopali. Odpověď je jednoduchá - hlavní tváře postupové sezony totiž tým v létě opustily.

Jako mnoho klubů z druhé anglické ligy se Forest spoléhal na hostujících hráčích z jiných klubů. Po konci sezony tak skončilo angažmá Djedu Spenceovi, Jamesi Garnerovi, Phillipu Zinckernagelovi, Keinanu Davisovi a mnohým dalším. Klíčový brankář Brice Samba se navíc rozhodl klub opustit a kapitánovi Lewisovi Grabbanovi skončila smlouva.

Celkem z týmu zmizelo 22 hráčů a Steve Cooper potřeboval tým přestavit prakticky od základu. A řecký vlastník klubu Evangelos Marinakis neměl problém sáhnout hluboko do peněženky.

„Tohle je jen začátek. Chceme přepsat historii a vyhrávat trofeje,“ oznámil Marinakis, který vlastní i Olympiakos Pireus, po postupu do Premier League.

Seznam všech posil Nottinghamu Forest

Nákupní horečka

Nejen počet, ale i kvalita hráčů, které Nottingham Forest přivedl, budí respekt. Na začátku července začal klub s nenápadnými ale nadějnými jmény, jakými jsou mladý obránce Neco Williams, brankář Dean Henderson z Manchester United nebo obránce německé Mohuče Moussa Niakhaté.

Zlom přišel s angažováním Jesseho Lingarda, hráče se statusem hvězdy, bývalého záložníka Manchesteru United, West Hamu a několikanásobného anglického reprezentanta. Tento příchod nakopl srpnovou nákupní horečku - dorazil ceněný útočník Emanuel Dennis, kapitán italské Atalanty Remo Freuler, třicetimilionový talent Morgan Gibbs-White, či Renan Lodi, levý bek Atlética Madrid.

Marinakis vše dovršil dalšími třemi posilami v poslední den přestupového období. Patnáctý tým probíhajícího ročníku Premier League tak překonal britský 22 let starý rekord Dundee United. Ti tehdy koupili během jednoho okna 19 hráčů.

Nottingham Forest přepsal historii

V kancelářích si tak Nottingham Forest už své odehrál, teď musí zabrat na hřišti. Nedávná prohra 0:6 na hřišti Manchesteru City dokazuje, že tým má stále na čem pracovat. Pokud se hráči, kteří se z většiny do tohoto léta ani nepotkali, dokážou sehrát, může nováčka soutěže čekat světlá budoucnost.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme