Kdo bude novým majitelem Chelsea? Na stole leží tři nabídky, může jít o historicky nejdražší prodej klubu

Ostře sledovaná změna vlastníků Chelsea míří do cílové rovinky. Úřady ve Velké Británii před šesti týdny ruskému oligarchovi Romanu Abramovičovi zmrazily majetek. Ten byl tak donucen nabídnout londýnský klub k prodeji. Od té doby se objevila řada zájemců, kteří by s budoucností úřadujícího vítěze Ligy mistrů rádi spojili své jméno. Nyní jsou konkrétní nabídky tři, podle médií by jasno mělo být nejpozději v květnu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Chelsea slaví vstřelenou branku

Hráči Chelsea slaví vstřelenou branku | Foto: MI News | Zdroj: Reuters

Čtvrtek 14. dubna byl posledním termínem pro konečné nabídky ze stran zájemců. Rodina Rickettů, která vlastní baseballový tým Chicago Cubs, na poslední chvíli svou nabídku stáhla, což v konečném součtu zúžilo okruh možných budoucích majitelů klubu ze čtyř na tři.

Charitativní zápasy ukrajinského Šachtaru plní sny, gól vstřelil i dvanáctiletý uprchlík z Mariupolu

Číst článek

„The Ricketts-Griffin-Gilbert Group se po pečlivém zvážení rozhodla nepředkládat závěrečnou nabídku na Chelsea. V závěrečných fázích začaly být kvůli nezvyklé dynamice prodejního procesu zřetelnější určité problémy,“ oznámilo konsorcium, proti kterému fanoušci Chelsea v posledních týdnech protestovali.

Šéf skupiny Joe Rickett byl totiž kritizován za islamofobní výroky, kterých se dopustil v roce 2019.

Dva Američané, jeden Brit

V boji o získání vlivu na jeden z nejlepších anglických fotbalových týmů tak zůstávají tři hráči. Těmi jsou Američani Mark Walters a Todd Boehly, investor Stephen Pagliuca a britský podnikatel, sir Martin Broughton. 

Walters a Boehly jsou považováni za favority na zisk klubu. Finanční síla obou podnikatelů je vysoká a v minulostí dokázali, že úspěšné vedení sportovního klubu jim není cizí. Poté, co v roce 2012 jejich společnost Guggenheim Baseball Management získala LA Dodgers, šel baseballový tým po sportovní i finanční stránce strmě nahoru.

Mark Walters a Todd Boehly

Další americký zájemce Stephen Pagliuca má zkušenosti i s evropským fotbalem, z 55 % vlastní menší, ale úspěšný italský klub Atalantu Bergamo. Podobně jako Daniel Křetínský, který by se mohl v budoucnosti stát většinovým vlastníkem West Hamu, by se v případě koupě Chelsea musel vlivu ve svém druhém klubu vzdát, pokud by se oba účastnily evropských pohárů.

Nabídka Pagliucy byla podpořena i organizací True Blues Consortium, kterou vede legenda londýnského klubu John Terry.

Velkou šanci v boji o vlastnictví má i britský podnikatel, sir Martin Broughton. Čtyřiasedmdesátiletý byznysmen je místopředsedou nadnárodní letecké společnosti International Airlines Group, v minulosti byl i krátce předsedou fotbalového Liverpoolu. Sám je dlouholetým fanouškem Chelsea.

Nejznámější oligarcha plný tajemství. Abramovič byl blízký Jelcinovi i Putinovi, proslul díky Chelsea

Číst článek

„Nechceme být těmi, kteří převezmou klub v současném stavu a stáhnou ho do průměru. Nezajímá nás vydělávání peněz, tak se tato hra nehraje. Chceme zůstat na vrcholu,“ řekl pro talkSPORT Broughton, který zároveň chce, aby měli větší slovo ve vedení klubu samotní fanoušci.

Největší prodej historie

Společnosti Raine Group, která na prodej Chelsea dohlíží, bude tato trojice v příštích dnech detailně popisovat budoucí plány, které s klubem mají – od infrastruktury, obsazení jednotlivých postů po finanční strategii. 

Podle webu The Athletic se například spekuluje o budoucnosti kanadsko-ruské ředitelky klubu Mariny Granovské, blízké společnice Romana Abramoviče, která je ve svém oboru považována za evropskou špičku. 

Cena Chelsea by se mohla vyšplhat přes tři miliardy eur (přes 73 miliard korun), což by podle deníku Marca znamenalo nejvyšší částku vyplacenou za klub v historii sportu. Dosud nejvíc utratil Joseph Tsai, když zaplatil za většinový podíl v basketbalovém týmu Brooklyn Nets téměř tři miliardy eur.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme