Jako Čech až do konce kariéry. Brankář Slavie Kolář oznámil, že helmu už při fotbale nesundá

Možná, že se jeho helma bude také jednou prodávat jako suvenýr pro fanoušky v klubových prodejnách, jako kdysi ochranná pomůcka někdejšího brankáře Chelsea nebo Arsenalu Petra Čecha. Gólman fotbalové Slavie Ondřej Kolář má totiž za sebou podobnou zkušenost, a po prvním zápase v kožené přilbě prohlásil, že už si jí zřejmě bude nasazovat na hlavu před zápasy až do konce kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Kolář v utkání s Arsenalem

Ondřej Kolář v utkání s Arsenalem | Foto: Alastair Grant | Zdroj: ČTK / AP

Někteří fanoušci či reportéři se ujišťovali, jestli se nepřeslechli, když to v pozápasovém studiu České televize Ondřej Kolář řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Kolář oznámil, že helmu bude nosit preventivně po zbytek fotbalové kariéry. Více v příspěvku Jaroslava Plašila

Gólman Slavie bezprostředně po remíze 1:1 v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Arsenalu prohlásil, že kevlarovou obličejovou masku odloží, až to bude možné, ale koženou helmu už si radši v zápasech na hlavě z preventivních důvodů nechá.

A spojí s ní zbytek kariéry, jako to musel před časem udělat i Petr Čech, kterému lékaři přímo zakázali chytat bez ní.

„Nechám si ji preventivně, kdyby mělo přijít nějaké zranění nebo náraz na hlavu. S helmou už budu chytat do konce kariéry,“ uvedl Kolář.

Petr Čech kdysi v rozhovoru pro časopis Týden přiznal, že kdyby nařízení doktorů nerespektoval, nebude mu platit pojištění. Věděl, že s helmou vnímá okolí jinak, neslyší tak dobře, ale také uznal, že ho párkrát ochránila před dalším těžkým zraněním.

Petr Čech v ikonické helmě | Foto: Ed Sykes | Zdroj: Reuters

Zranění po střetu se soupeřem

„Mám helmu upravenou tak, abych měl materiál na přední části co nejvíce jednotný, aby se dal míč odhlavičkovat,“ popisoval Radiožurnálu v minulosti svou helmu Čech.

I s ní odchytal tři evropské šampionáty, vytvořil rekord v počtu reprezentačních startů a s Chelsea triumfoval v Lize mistrů. A jak před časem přiznal v show herce Jana Krause, po osudovém střetu s protihráčem už byl do konce kariéry nechtěně připravený na to, co všechno se může v zápase přihodit.

Pokleknout, nebo se obejmout? ‚Není nutné podléhat tomu, co vznikne v zahraničí,‘ říká expert

Číst článek

„Člověk se pokaždé obává, že to bude maso. Od roku 2006 čekám cokoliv,“ narážel Čech na zápas z podzimu roku 2006, kdy mu protihráč Stephen Hunt v anglické lize prorazil lebku. A právě kvůli tomu pak musel chytat se speciální helmou.

I Ondřej Kolář ji bude nosit kvůli podobnému zážitku. Před třemi týdny ho trefil kopačkou do hlavy Kemar Roofe z Rangers při odvetném duelu osmifinále Evropské ligy. A také gólman Slavie se bude jistě snažit, aby jeho kariéra pokračovala i s ochranou přilbou co nejlépe.

„Na tréninku jsem zjistil, že se vrhám hráčům pod nohy. Nebojím se jít do souboje. V zápase jsem nepřemýšlel o tom, jestli může přijít rána do hlavy nebo ne,“ řekl Ondřej Kolář, který bude zřejmě až do konce kariéry chytat s helmou podobně jako Petr Čech nebo i někteří další gólmani.

Nasadil si ji třeba Rakušan Richard Strebinger, který se takto začal chránit po otřesu mozku. Karvinský deník pak před časem přinesl příběh Jakuba Švrčiny, učitele základní školy a také brankáře divizního Bohumína, který si helmu pořídil po několika úrazech.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme