Další sezona bez pohárů. Sparta prohrála na hřišti Trabzonsporu 1:2 a Evropskou ligu si nezahraje

Fotbalisté Sparty budou třetí sezonu v řadě chybět v základní skupině evropských pohárů. V odvetě 3. předkola Evropské ligy Pražané prohráli na hřišti tureckého Trabzonsporu 1:2 a po domácí remíze 2:2 z úvodního duelu se předkoly loučí. Mrzet je bude hlavně zpackaný závěr prvního duelu, v němž ztratili dvoubrankové vedení.

Trabzon (Aktualizováno: 21:36 15. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guelor Kanga (v bílém) v souboji se Sosou z Trabzonsporu.

Guelor Kanga (v bílém) v souboji se Sosou z Trabzonsporu. | Foto: Michal Beránek | Zdroj: CNC/Profimedia

Nechybělo moc a sparťané mohli letět do Turecka v úplně jiném rozpoložení. Vždyť byli po většinu úvodního duelu lepším týmem a ještě pár minut před koncem vedli 2:0, jenže pak přišel nevídaný kolaps, dvě inkasované branky a nakonec výsledek 2:2, který byl mnohem výhodnější pro Trabzonspor.

Mladá Boleslav si Evropskou ligu nezahraje, v odvetě předkola proti FCSB ji srazil gól v závěru

Číst článek

A jak Pražané zakončili domácí utkání, tak začali i to před divokými tureckými fanoušky. Už v 11. minutě totiž na centr José Sosy naskočil Alexander Sorloth a přesnou hlavičkou poslal domácí tým do vedení. 

Velkou šanci na vyrovnání měli sparťané hned vzápětí, to by ale Martin Hašek nesměl v dobré pozici na penaltovém puntíku trefit jednoho z bránících protihráčů.

Trabzonspor pak před bouřlivou kulisou zaplněného stadionu pokračoval v tlaku a ve 24. minutě byl jen kousek od toho, aby Spartě zasadil další ránu. Tentokrát ale Pražany podržel skvělý brankář Florin Nita, který si fantasticky poradil jak s Ömürovou hlavičkou, tak s jeho následnou dorážkou.

Krátce před přestávkou o sobě znovu dali vědět i hosté, jenže tvrdá střela zpoza vápna z kopačky Adama Hložka díky dobrému zákroku domácího brankáře v síti neskončila.

Ve druhé půli byli sparťané o něco aktivnějším týmem, k pořádné šanci se ale ne a ne dostat. Až v 78. minutě se k Plavšičově sraženému centru dostal Guélor Kanga, posunul míč Adamu Hložkovi a sedmnáctiletý talent nechytatelně zakroutil míč do sítě. 

Závěrečnou sparťanskou snahu o vyrovnání ale o chvíli později o hodně ztížil Srdjan Plavšič, který srazil Ömüra a po druhé žluté a následné červené kartě musel ze hřiště. Hosté tak dohrávali v deseti a k další gólovce se nedostali. Naopak se musel ještě činit brankář Nita, který výborně vyrazil Ömürovu střelu na bližší tyč i Ekubanovo zakončení z bezprostřední blízkosti.

V nastaveném čase dokonce domácí kopali penaltu po zákroku Mandjecka na Sosu, jenže tu Nwakaeme neproměnil. Nakonec ale přeci jen domácí vítězství i postup zpečetili a postaral se o to český obránce Filip Novák, který v samém závěru nastavení upaloval sám na Nitu a v pohodě stanovil konečné skóre 2:1.

Sparta tak potřetí v řadě nezvládla kvalifikaci Evropské ligy a bude hrát jen domácí soutěže. V roce 2017 nezvládla předkola pod trenérem Andreou Stramaccionim, loni selhal Pavel Hapal a letos nedovedl svůj tým k postupu Václav Jílek. 

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Trabzonspor - Sparta Praha 2:1 (1:0)
Branky: 11. Sörloth, 90.+8 Novák - 78. Hložek. Rozhodčí: Kehlet - Hummelgaard, Sörensen (všichni Dán.). ŽK: Parmak, Mikel - Plavšič, Krejčí. ČK: 88. Plavšič. První zápas: 2:2, postoupil Trabzonspor.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme