Jak zvládnou Pardubice sezonu v azylu? Čeká je těžká zkouška, podobné případy dopadají neslavně

V sobotu slavili pardubičtí fotbalisté po vítězství nad Vyšehradem historický úspěch - poprvé od sezony 1968/69 vrátili první ligu do Pardubic. Jenže kromě soubojů se zkušenějšími a silnějšími týmy je v nováčkovské sezoně čeká ještě jedna zkouška - kvůli stadionu nevyhovujícímu prvoligovým podmínkám budou hrát domácí zápasy na cizí půdě. A jak ukázaly podobné případy z minulých let, takové situace nejsou pro kluby jednoduché.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní stadion v Pardubicích, o jehož generální rekonstrukci se bude opět jedna

Letní stadion v Pardubiucích. Ten by mělo město v příštích letech opravit. | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 4.0

Neznámé prostředí, cestování navíc a hlavně často hodně prořídlé tribuny. To všechno je realita, kterou zažívá fotbalový klub (často nováček v nejvyšší soutěži), který musí z nějakého důvodu hrát domácí zápasy na cizím stadionu. 

Jankulovski už nebude dělat v Baníku sportovního ředitele, klub ho ale využije jinde

Číst článek

Takovou situaci zažila liga ve své samostatné historii už několikrát. Naposledy se s tím musela popasovat na podzim 2018 po návratu mezi elitu Opava, která čekala, až jí v Městských Sadech položí vyhřívaný trávník.

V šesti zápasech v brněnském azylu tehdy uhráli Slezané sedm bodů. Na doopravdy domácí půdě se pak představili koncem října, návrat oslavili drtivým vítězstvím 5:0 nad Příbramí a na konci sezony mohli slavit udržení v nejvyšší soutěži.

O dva roky dřív zase rekonstrukce tribuny poslala do vyhnanství jiného nováčka - Hradec Králové. Ten odehrál na mladoboleslavském stadionu čtyři zápasy a nevedl si špatně, když dva z nich vyhrál. Po návratu do Hradce pak ale „Votroci“ přidali jen další dvě domácí vítězství a na konci sezony je čekal sestup.

Celou sezonu v azylu naposledy zažilo Znojmo v sezoně 2013/14. Svou první a zatím poslední prvoligovou účast strávili znojemští fotbalisté v Brně. Poslední zápas, ve kterém ještě mohli odvrátit sestup, ale odehráli kvůli termínové kolizi v Jihlavě. Porážku s Duklou v klíčovém utkání jara tehdy sledovalo na stadionu 155 diváků.

A podobný průběh i konec měl i případ Ústí nad Labem, které muselo po postupu ze druhé ligy hrát sezonu 2010/11 v Teplicích. 

Klub věří v rekonstrukci

Maličký stadion Pod Vinicí, kde hráli Pardubičtí dosud, nesplňuje parametry pro nejvyšší soutěž, a tak i Východočechy čeká v první prvoligové sezoně od roku 1969 těžká zkouška. Zatím to vypadá, že fanoušky, kterých bylo před koronavirovou krizí na tribunách (a také za zábradlím kolem hřiště) průměrně 1300 na zápas, čekají cesty do Mladé Boleslavi.

Návrat po 51 letech. Fotbalové Pardubice porazily Vyšehrad a slaví postup do první ligy

Číst článek

„Do 30. dubna jsme v rámci licenčního řádu potřebovali nahlásit stadion, který splňuje tyto parametry. Tudíž jsme vstoupili v jednání s Mladou Boleslaví, takže máme smlouvu o smlouvě budoucí. Řekl bych, že teďka nastanou jednání o tom, jakým způsobem a za jakých podmínek je možno využívat její stadion. Netvrdím, že se dohodneme. Může se stát, že třeba budeme hledat jinou alternativu,“ řekl předseda představenstva Vladimír Pitter.

Tak to ale nepůjde do nekonečna. Aby se Pardubičtí v lize udrželi (za předpokladu, že neskončí na sestupových místech), potřebují pomoc města - zrekonstruovat Letní stadion, který je zchátralý.

Klub, který nemá stadion splňující podmínky pro první ligu, musí už během svém nováčkovské sezony sehnat a prokázat finanční zajištění stavby, dodat potřebná povolení a stavbu zahájit. Když to zvládne, má na dostavbu další dva roky. Pokud ne, bez ohledu na umístění v tabulce ligu opustí a ještě zaplatí třímilionovou pokutu.

Gratulujeme k postupu a je to pro nás velký závazek připravit jim zázemí pro první ligu, což znamená rekonstruovat Letní stadion,“ slíbil po postupu pardubický primátor Martin Charvát (ANO). Přestavbu stadionu město schválilo už loni v listopadu.

Na podzim by mělo zastupitelstvo záměr města potvrdit. V té době už by radnice měla mít dokončené výběrové řízení na stavební firmu, která opravu za maximálně 430 milionů korun provede.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme