Viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd slaví padesátku, jako hráč získal Zlatý míč i stříbro z ME

Z malého města do velkého fotbalu. Tak by se dala ve zkratce popsat cesta nejslavnějšího rodáka ze Skalné u Chebu Pavla Nedvěda, jednoho ze dvou českých držitelů prestižního Zlatého míče. Současný viceprezident italského Juventusu slaví 50. narozeniny.

Turín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako malý míval na zdech plakáty Antonína Panenky nebo Jana Bergera a snil, že to jednou jako fotbalista také někam dotáhne, ale že by Pavel Nedvěd dostal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy jako jeho další velký vzor Josef Masopust?

Přehrát

00:00 / 00:00

Zavzpomínejte na úspěchy Pavla Nedvěda při příležitosti jeho 50. narozenin

„O tom jsem ani nesnil. Přišlo to tak samo. Vždycky jsem dělal fotbal na maximum a dával jsem mu všechno. Tenhle rok se sešel tak, že jsem měl vynikající spoluhráče jak v národním týmu, tak i v Juventusu,“ popisoval před 19 lety Nedvěd.

S turínským klubem tehdy obhájil italský titul a pomohl mu do finále Ligy mistrů, s reprezentací ani jednou neprohrál a postoupil s ní na později bronzové mistrovství Evropy. Ten pravděpodobně největší týmový úspěch ale zažil v podstatě skoro na startu kariéry.

V roce 1996 byl Pavel Nedvěd jedním z hlavních tahounů českých vicemistrů Evropy. Deset let na to si jako kapitán zahrál i na mistrovství světa – zatím jediném s českou účastí od rozdělení federace. I když už předtím ukončil reprezentační kariéru a návrat několikrát vyloučil.

Pavel Nedvěd se stříbrnou medailí pro vicemistry Evropy v roce 1996 | Zdroj: Imago Images, Reuters

„Rozhodl jsem se tak hlavně kvůli sobě samotnému. Není jednoduché hrát v 33 letech všechny zápasy. Je to fyzicky hodně náročné a už bych národní tým asi nezvládl,“ vysvětloval bývalý reprezentační záložník.

Když už ale na trávníku Pavel Nedvěd byl, neulehčoval si snad nikdy, proslul právě naopak jako velký bojovník, kterého píle dovedla k velkým fotbalovým úspěchům.

A to nejen s národním týmem a Juventusem, titul získal také ve Spartě a Laziu Řím, se kterým vyhrál i italský pohár, Pohár vítězů pohárů a evropský i italský Superpohár. U fotbalu ovšem zůstal, je viceprezidentem Juventusu Turín.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme