‚Skvělý člověk a fotbalista‘. Čech nasbíral 17 klubových trofejí, respekt si získal i mimo hřiště

V posledním zápase kariéry trofej nezískal, ale i tak jich má Petr Čech nejvíc z českých fotbalistů. Po porážce Arsenalu ve finále Evropské ligy od Chelsea mizí ze hřiště nejen sběratel úspěchů, ale také jeden z nejvýraznějších ambasadorů českého sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Baku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech po zápase proti Manchesteru City

Petr Čech. | Zdroj: Reuters

Skvělých zákroků, kterými udržel svůj tým ve hře, předvedl Petr Čech za dvacet let profesionální kariéry v Blšanech, Spartě, Rennes, Chelsea, Arsenalu a národním týmu celou řadu. Památné jsou třeba ty z penaltových rozstřelů, v nich vychytal reprezentaci do 21 let titul mistrů Evropy nebo Chelsea triumf v Lize mistrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

'Skvělý člověk a fotbalista.' Čech nasbíral 17 klubových trofejí, respekt si získal i mimo hřiště

„Jsou hráči, kteří si prostě vyberou nějaké řešení, a na mně tak je, abych mu ho naboural. V tom případě se třeba na poslední chvíli rozhodne jinak a penaltu pokazí. Je to taková psychologická válka a já se snažím ho všemožně rozhodit nebo znejistit, aby mu musel přemýšlet. Protože jakmile hráč zůstane rozhodnutý, tak to většinou promění,“ říkal před lety Petr Čech.

Kromě Ligy mistrů získal ještě dalších 17 klubových trofejí a neunikla mu žádná z těch nejcennějších. Vyhrál třeba ještě Evropskou ligu, nebo dokonce čtyřikrát ligu anglickou. V ní navíc vytvořil rekord v počtu vychytaných čistých kont. Ale zažil i nepříjemné momenty, třeba když mu na podzim 2006 protihráč prorazil kolenem lebku a on bojoval o život.

Udělal jsem všechno, co jsem mohl, říkal smutný Čech po posledním zápase kariéry

Číst článek

„Co se stalo, stalo se. Ať se stanou v životě člověku příjemné nebo nepříjemné věci, jsou chvíle, kdy se člověk nemůže něčím trápit celý život. Tahle událost je dávno za námi a život jde dál,“ řekl Čech.

Kromě helmy, kterou od té doby začal nosit, se poznávacím znamením českého brankáře staly jeho inteligence, vlídnost, vstřícnost, profesionální přístup k novinářům i fanouškům. V dobrém na něj vzpomínají i jeho spoluhráči, třeba ten z Chelsea David Luiz.

„Je to můj velký kamarád a zároveň skvělý člověk a fotbalista. Měli bychom mu za všechno poděkovat. Je to legenda Chelsea a celého fotbalu,“ říkal Luiz po letošním finále Evropské ligy.

U fotbalu sedmatřicetiletý Petr Čech pravděpodobně zůstane, ale co a kde bude dělat, prý do konce své smlouvy v Arsenalu 30. června neřekne.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme