Brzy inkasovaný gól i klidnění emocí. Čech zažil v rezervě Chelsea vítězný návrat do branky

Fotbalový brankář Petr Čech se rok a půl po konci profesionální kariéry vrátil mezi tři tyče a obnovenou premiéru v dresu Chelsea ozdobil vítězstvím. Osmatřicetiletý bývalý český reprezentant sice v zápase rezervních týmů poprvé inkasoval už po třech minutách hry, Chelsea ale v londýnském derby doma s Tottenhamem dokázala otočit poločasový výsledek 0:2 a vyhrát 3:2.

Londýn (Aktualizováno: 23:40 14. 12. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech v dresu Chelsea.

Petr Čech. Archivní foto | Zdroj: Reuters

Plzeňský rodák, který v Chelsea působí jako poradce sportovního a technického úseku, se rozloučil s aktivní dráhou loni v květnu. V říjnu ho ale „Blues“ kvůli koronavirové pandemii dopsali na soupisku pro anglickou ligu.

Čech se po roce a půl vrací do fotbalové brány. Legenda Chelsea odchytá zápas za rezervní tým

Číst článek

Do sestavy rezervy se Čech dostal kvůli absenci tří brankářů rezervního týmu. A také díky výjimce, která v soutěži s názvem Premier League 2, jež funguje v anglickém systému juniorských fotbalových soutěží, umožňuje nastoupit až čtyřem hráčům starším 23 let.

Úvod obnovené premiéry se ale Čechovi nepovedl. Bývalý český reprezentant pokazil hned svou druhou přihrávku, kterou soupeři daroval rohový kop. Ten mladíci Tottenhamu ve třetí minutě využili, když si na míč vrácený do pokutového území naběhl Jubril Okedina a z prvního pokusu utkání prostřelil Čecha mezi nohama.

Za necelou čtvrt hodinu to bylo o dva góly. Čech zaváhal při výběhu na vysoký centr před branku a šestnáctiletý Dane Scarlett, který už stihl debutovat za A-tým „Kohoutů“ a stal se tak nejmladším hráčem prvního mužstva v historii klubu, hlavou překonal českého veterána.

‚Nechycený‘ začátek

„Začátek jsme nechytili, brzy jsme prohrávali 0:2 a ani se nám nedařilo, co jsme si před zápasem řekli, že bychom chtěli na hřišti praktikovat. Chtěli jsme soupeře dostat pod tlak a vytvářet si šance, po těch dvou gólech jsme ale museli změnit rozestavení,“ řekl Čech v nahrávce agentury Sport Invest pro média.

Petr Čech v Chelsea

Nejúspěšnější období kariéry prožil Čech právě v Chelsea, do které přišel v roce 2004. Vyhrál s ní Ligu mistrů i Evropskou ligu, čtyřikrát Premier League, čtyřikrát Anglický pohár a Superpohár a třikrát anglický Ligový pohár. Po konci u „Blues“ v roce 2015 chytal čtyři roky za Arsenal. Do Chelsea se rekordman v počtu startů za českou reprezentaci vrátil v létě 2019 jako poradce sportovního a technického úseku.

„Co se týče mě, nebyly tam ty automatismy, na které jsem byl zvyklý. Osmnáct měsíců je dlouhá doba. Od dvacáté minuty jsem se ale přizpůsobil tempu hry a pak už jsem se cítil dobře,“ doplnil brankář.

Chelsea se vzchopila až po přestávce, několik šancí v úvodu druhé půle ale brankou neskončilo. Domácí vrátila do hry až penalta, kterou v 61. minutě proměnil Myles Peart-Harris.

Vyrovnávací gól pak pomohl připravit i český brankář. Po jeho rozehrávce „Blues“ rychle zaútočili z křídla a z rychlého úniku se prosadil Marcel Lewis.

Divoký závěr

Klidný druhý poločas Čechovi narušila až šarvátka, kterou brankář Chelsea pomáhal klidnit. Alfie Devine z Tottenhamu nejprve podrazil dalšího zkušeného hráče domácích Dannyho Drinkwatera, což mu třicetiletý šampion Premier League oplatil. Rozhodčí následně oba hráče vyloučil a navíc udělil další tři žluté karty.

Otočit výsledek se mladíkům Chelsea podařilo v 88. minutě, kdy se podruhé v zápase trefil Peart-Harris. Petr Čech již výraznější práci neměl.

„Ten herní plán, který se nám nedařilo aplikovat v prvním poločase, nám ve druhém vycházel. Dostali jsme soupeře pod tlak a zápas zaslouženě otočili. Jsem za výhru šťastný, ve druhém poločase jsem četl hru, jak jsem potřeboval a cítil jsem se dobře,“ uvedl Čech po zápase.

„Byl to divoký konec. Ten zápas ale splnil účel, tohle jsem přesně potřeboval, kdyby náhodou nastala nouze a musel jsem nastoupit za ‚áčko‘. S tou dlouhou pauzou by to bylo složitější, tohle mě zase nastartovalo a vrátilo mě zpátky do zápasového zatížení,“ dodal Čech.

wei, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme