Plzeň nestačila na Spartu a poprvé pod Guľou padla. Pražané ve finále vyzvou Liberec

Fotbalisté Sparty porazili v semifinále domácího poháru MOL Cupu Plzeň 2:1 a poprvé od roku 2014 postoupili do finále. Gólem a vybojovanou penaltou se na vítězství podílel útočník Libor Kozák. Pražané se ve finále utkají na severu Čech s Libercem, který i v deseti zvítězil v Olomouci 2:1. Slovan o postupu rozhodl už v úvodním dějství, kdy se trefili Jakub Pešek s Achmedem Alibekovem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Kozák (vpravo) se raduje z druhého gólu Sparty v pohárovém zápase proti Plzni. Vlevo je Andreas Vindheim

Libor Kozák (vpravo) se raduje z druhého gólu Sparty v pohárovém zápase proti Plzni. Vlevo je Andreas Vindheim | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Pražané se z celkového prvenství v poháru naposledy radovali právě v roce 2014, kdy v penaltovém rozstřelu zdolali Plzeň a po triumfu v lize završili double. Sparta poté v létě zdolala Viktorii i v domácím Superpoháru, od té doby čeká na jakoukoliv trofej.

Potvrzeno, Liga mistrů i Evropská liga se dohrají formou turnaje. Odložené Euro zůstává beze změn

Číst článek

Finále bude hostit Slovan, jelikož byl k hracímu dni semifinále hůře postaven v nejvyšší soutěži. Oba celky se ještě předtím utkají v sobotu na Letné v prvním kole ligové nadstavbové skupiny o titul.

Semifinále MOL Cupu se původně mělo hrát v dubnu, kvůli koronavirové pandemii ale bylo odloženo. Na stadionu po dalším uvolnění opatření proti nemoci covid-19 mohlo být 2500 osob včetně všech aktérů zápasu, do hlediště na Letné se tak dostalo kolem 2000 permanentkářů.

Oba soupeři se na Letné utkali po třech týdnech, tehdy v prvním ligovém utkání po koronavirové pauze vyhrála 2:1 Plzeň. Západočeši vstoupili do utkání aktivně i tentokrát, po necelé minutě nacentroval Havel do šestnáctky, ale Kopic se kvůli Sáčkovi k pořádnému zakončení nedostal.

Ve 14. minutě stáhl plzeňský bek Limberský ve vápně Kozáka a rozhodčí Pechanec nařídil pokutový kop. K němu se postavil nejlepší střelec ligové sezony Kanga, který penaltu s přehledem proměnil.

V 28. minutě Letenští zvýšili. Dočkal nacentroval do vápna, Kozák se dostal k míči rychleji než Pernica a hlavičkou k tyči nedal gólmanu Hruškovi šanci. V pohárovém ročníku se prosadil počtvrté. V nastavení první půle mohl snížit Kalvach, jenže z přímého kopu mířil těsně vedle.

Po změně stran poslal Guľa na hřiště Chorého s Kovaříkem. Po 15 sekundách druhé půle Pernica ve vápně odstavil bokem pronikajícího Hložka a Pechanec nařídil další pokutový kop. Zákrok si však ještě šel prohlédnout na video a poté penaltu odvolal. Smůlu domácích podtrhl stoper Hancko, který po následném rohu hlavičkoval do tyče.

Na opačné straně brankář Heča vyrazil Kopicovu střelu z úhlu na roh. Třetí branku domácích si málem připsal Hancko, z přímého kopu však o kousek minul. Trávníkův gól pak neplatil kvůli ofsajdu.

Plzeň vstřelila kontaktní gól až v poslední minutě základní hrací doby, kdy Kovařík našel před sparťanskou brankou osamoceného Havla. V pětiminutovém nastavení málem srovnal Pernica, který hlavičkoval zády otočený k brance. Heča ale vytáhl balon na roh a překazil plzeňskému stoperovi oslavu dnešních 30. narozenin.

Semifinále českého fotbalového poháru MOL Cupu:
Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:1 (2:0)
Branky: 15. Kanga z pen., 28. Kozák - 90. Havel. Rozhodčí: Pechanec - Kubr, Vaňkát - Marek (video). ŽK: Kanga, Štetina, Krejčí, Loučka (asistent trenéra) - Bucha, Limberský, Havel, Chorý. Diváci: omezený počet (limit 2500 osob na stadionu).

Oslabený Slovan udržel vedení

Liberec postoupil do finále poprvé od svého posledního celkového triumfu v poháru v roce 2015. O vítěznou trofej si Slovan 1. července zahraje s lepším z večerního druhého semifinále mezi Spartou a Plzní.

‚Kašpaři‘ na ministerstvu a ‚fotbal pro dělnickou třídu‘. Obžalovaný Miroslav Pelta vypovídal u soudu

Číst článek

Úvod přinesl opatrný fotbal a diváci čekali na první šanci do 14. minuty. Chytil pustil míč uprostřed hřiště Gonzálezovi, jehož střela mířila metr nad břevno. O deset minut později zahrozil také Liberec. Baluta z levé strany hledal na malém vápně Peška a tomu před prázdnou brankou k zakončení chyběl pouze krok.

V 29. minutě se už hostující záložník dočkal. Na zadní tyči našel centr Koscelníka z pravé strany, a přestože se Mandousovi proti jeho hlavičce ještě podařilo zasáhnout, inkasovanému gólu nezabránil.

Domácím muselo zatrnout také pět minut před pauzou, kdy rozhodčí Orel u videa přezkoumával situaci v domácím vápně. Penaltu za možnou Jemelkovu ruku však nenařídil. Liberec to dlouho mrzet nemuselo. V nastavení první půle se k přímému kopu po faulu Housky postavil Alibekov a ukázkovým pokusem přes zeď poslal hosty do dvoubrankového vedení.

Druhý poločas začal aktivně a v 50. minutě střílel Juliš po centru Gonzáleze těsně nad. Šance Olomouce na zvrat udržel o minutu později Mandous, když zneškodnil přízemní střelu Peška k přední tyči.

Vzápětí Olomouc snížila. Střídající Zahradníček zatáhl v 54. minutě míč po pravé straně a nacentroval do vápna, kde se hlavou do protipohybu brankáře Knoblocha prosadil Juliš. Stejnou spolupráci Hanáci zopakovali o pět minut později, tentokrát ale Knobloch Julišovo zakončení chytil.

V 73. minutě dostal na druhé straně míč do sítě střídající Kuchta, ale pomohl si při tom rukou a rozhodčí Orel ho po druhé žluté kartě vyloučil. Olomouc si v přesilovce vytvořila výraznou převahu, do vyložených šancí se ale nedostávala. Výjimkou byla šance z 88. minuty, kdy Juliš přestřelil. V nastavení ještě na zadní tyči zakončoval Beneš, mířil však nad.

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:2 (0:2)
Branky: 54. Juliš - 29. Pešek, 45.+1 Alibekov. Rozhodčí: Orel - Blažej, Hock. ŽK: Houska, Beneš - Mara, Kuchta, Baluta, Knobloch. ČK: 73. Kuchta. Diváci: omezený počet (limit 2500 osob na stadionu).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme