Za nesportovní chování na trestnou lavici? V anglickém fotbale postupně zavádějí ‚hokejové‘ pravidlo

Hráč vynadá rozhodčímu, použije hrubé výrazy a následně je vykázán na trestnou lavici - v hokeji je něco takového zcela běžné, ale představte si tuhle situaci na fotbalovém stadionu. Kdepak, nejde o fantazírování, v anglických soutěžích si takový hráč skutečně doslova odsedí trest.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí udělující žlutou kartu, ilustrační foto

Fotbalový rozhodčí (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Trestné lavice ve fotbale, to není v Anglii úplná novinka. Už v minulých dvou sezonách bylo něco takového k vidění v nejnižších soutěžích, teď ale Anglická fotbalová asociace (FA) rozšířila tohle pravidlo a bude platit i v páté lize.

Revoluce ve fotbale. Nová pravidla změní postavení rozhodčích i přímé kopy a penalty

Číst článek

Funguje stejně jako v hokeji, i když v tomto případě se půjde posadit na 10 minut hráč jen za nesportovní chování, nikoli za fauly jako takové. A pokud zamíří na trestnou lavici podruhé, tak už se nesmí vrátit do zápasu, i když trenér ho ještě po uplynutí trestu může vystřídat. V českém fotbale se zatím o téhle novince neuvažuje a třeba trenér Liberce Pavel Hoftych doufá, že něco takového nenastane.

„Hlavně si myslím, že fotbal jako hra vzniknul pro hráče a ne pro rozhodčí. K zápasu patří i možnost hráče protestovat. Přeci není možné, aby hráč, který je faulovaný a rozhodčí to odpíská v jeho neprospěch, celý zápas mlčel. Zdá se mi to jako totální nesmysl,“ řekl Hoftych Radiožurnálu s narážkou na to, že by tak zápasy mohly přijít o emoce.

Slíbili jste nám Ronalda, stěžují si korejští fanoušci po zápase Juventusu a chtějí odškodné

Číst článek

FA si od zavedení trestných lavic slibuje, že ubyde diskuzí s rozhodčími. Podle vyjádření fotbalové asociace v soutěžích, kde trestné lavice fungovaly, bylo o 38 procent méně takových situací.

V Anglii si to pochvalují trenéři a možná překvapivě i hráči. A tenhle nápad se líbí i českému ligovému rozhodčímu Ondřeji Ginzelovi.

„Myslím si, že to není špatná věc, jelikož hráči určitě vychladnou, emoce odpadnou, jako je to v hokeji. Myslím, že pak může hráč zase naskočit zpátky a uvědomit si svoji chybu,“ říká Ginzel.

Pokud je hráč vykázán na trestnou lavici, tak automaticky dostane žlutou kartu. Ale nic to nemění na tom, že sudí klidně může po výrazném porušení pravidel rovnou vytáhnout kartu červenou a hráče vyloučit klasicky do konce utkání.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme