Fotbalisté Slavie v předkole Ligy mistrů prohráli 0:2. Kačaraba si dal vlastní gól a zavinil penaltu

Fotbalistům pražské Slavie nevyšel vstup do kvalifikace Ligy mistrů. Čeští šampioni v úvodním utkání 3. předkola překvapivě prohráli v Budapešti s Ferencvárosem 0:2 a vzdálil se jim postup do závěrečného play-off o účast ve skupině. Odveta je na programu v úterý v Edenu.

Budapešť (Aktualizováno: 22:16 4. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Ševčík

Petr Ševčík | Zdroj: Reuters

Maďarský šampion rozhodl středeční zápas na přelomu poločasů. Ve 44. minutě si dal po chybě brankáře Ondřeje Koláře a malé domů vlastní gól obránce Taras Kačaraba a v 50. minutě po jeho faulu proměnil penaltu Igor Charatin. Červenobílí prohráli poprvé po 13 soutěžních zápasech.

Sledovali jsme online: Ferencváros - Slavia 2:0

Číst článek

Slávisté usilují o třetí postup do skupinové fáze Ligy mistrů v historii. Pokud by se jim v odvetě povedlo dvojzápase otočit, ve 4. předkole by je čekal vítěz duelu mezi Kluží a Young Boys Bern. V případě vyřazení s Ferencvárosem by si zahráli v závěrečném předkole Evropské ligy s horším z dvojice Dinamo Záhřeb, Legia Varšava.

Pod trenérem Jindřichem Trpišovským Pražané prošli do skupiny Ligy mistrů při jediném z předchozích tří pokusů.

Ve slávistické základní sestavě nechyběl uzdravený útočník Jan Kuchta, který kvůli viróze vynechal páteční ligový zápas v Teplicích. Poprvé v nové sezoně a od nedávného mistrovství Evropy nastoupili od začátku reprezentanti Lukáš Masopust s Tomášem Holešem.

Z letních posil trenér Pražanů Trpišovský nasadil do zahajovací jedenáctky křídelníka Srdjana Plavšiće. Za domácí nastoupil i bývalý hráč Sparty či Slovácka obránce Eldar Čivić.

Podle očekávání se v úvodu hrálo opatrně. Slávisté vstoupili do zápasu před vynikající kulisou téměř zaplněného stadionu pro 22 tisíc diváků aktivněji, z počáteční převahy ale vedení nevytěžili.

Ve 25. minutě musel kvůli zranění střídat Petr Ševčík. Za čtyři minuty se protáhl ze strany před brankáře Nicolae Stanciu, gólman Dénes Dibusz ale jeho ránu pod břevno vytěsnil na roh.

V závěru poločasu se osmělil i vítěz posledních tří sezon maďarské ligy, který se v minulém ročníku dostal do základní skupiny Ligy mistrů. Ve 39. minutě měl dobrou pozici ve vápně Tokmac Nguen, ale střela se mu nepovedla.

Uvědomujeme si kvalitu Ferencvárose, ujistil Trpišovský před úvodním duelem předkola

Číst článek

O pět minut později už domácí vedli. Taras Kačaraba poslal ve skluzu malou domů na brankáře Koláře, jemuž míč přeskočil nohu a dostal se až do sítě. Slávistický gólman chyboval i v páteční duelu při výhře 3:1 v Teplicích.

Chvíli po změně stran bylo s Pražany ještě hůře. Kačaraba ve vápně fauloval Myrta Uzuniho a rozhodčí Gil Manzano nařídil penaltu. Kolář sice vystihl směr střely Igora Charatina, na míč ale těsně nedosáhl. Vzápětí slávistický brankář zachránil hosty od třetího inkasovaného gólu, když zastavil Nguenův samostatný únik.

Trenér Trpišovský reagoval dvojím střídáním a na trávník poslal čerstvé útočníky Petara Musu a letní posilu Ivana Schranze. Právě slovenský reprezentant, který se v Teplicích blýskl hattrickem, mohl v 70. minutě snížit, ale brankář Dibusz jeho pokus vykopl. Ještě blíže ke snížení byli červenobílí o sedm minut později, tečovaná střela Alexandra Baha ale skončila na tyči.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Ferencváros Budapešť – Slavia Praha 2:0 (1:0)
Branky: 44. vlastní Kačaraba, 50. Charatin z pen. Rozhodčí: Gil Manzano - Nevado, Nicolás (všichni Šp.). ŽK: Blažič - Plavšič, Oscar.
Sestavy:
Ferencváros: Dibusz - Wingo, Blažič, S. Mmaee, Čivič (85. Botka) - Lajdúní, Charatin - Nguen (90.+2 Kovačevič), Zachariassen (86. Zubkov), Uzuni - R. Mmaee (75. Lončar). Trenér: Stöger.
Slavia: Kolář - Masopust (53. Schranz), Kačaraba, Zima, Oscar - Holeš (72. Lingr) - Bah, Ševčík (25. Traoré), Stanciu, Plavšič (46. Olayinka) - Kuchta (53. Musa). Trenér: Trpišovský.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme