Nový fotbalový gigant? Saúdové udělali z Newcastlu nejbohatší klub světa, transakce vzbudila kritiku

Fanoušci Newcastlu se dočkali, utrpení je u konce. Neoblíbený byznysmen Mike Ashley po dlouhých 14 letech prodal tradiční severoanglický celek a odstartoval oslavy v ulicích města. I noví saúdskoarabští majitelé „strak“ ale budí kontroverzi a kritici poukazují na snahu o vylepšení image země, ve které dochází k obrovskému porušování lidských práv. Nic to ale nemění na faktu, že se Newcastle United stal přes noc zřejmě nejbohatším klubem světa.

Tento článek je více než rok starý.

Newcastle Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Newcastlu slaví před stadionem St. James' Park odchod neoblíbeného majitele Mikea Ashleyho

Fanoušci Newcastlu slaví před stadionem St. James' Park odchod neoblíbeného majitele Mikea Ashleyho | Foto: LEE SMITH | Zdroj: Reuters

„Nechceme každou sezonu jen přežívat. Fanoušci musí vidět, že se klub alespoň snaží a má nějaké ambice. Teď máme konečně zase naději.“

Slova asi největší klubové legendy Alana Shearera pro BBC Radio 5 přesně vystihují čerstvé pocity drtivé většiny fanoušků Newcastlu.

„Hrůzovláda“ Mikea Ashleyho je po 14 letech u konce. Anglický byznysmen koupil klub v roce 2007. Na zápasy chodil přímo do kotle mezi ty nejvěrnější Geordies a zpočátku si náročné publikum naklonil na svou stranu.

O rok později ale propustil klubovou ikonu Kevina Keegana a odstartoval vlnu protestů, která trvala v podstatě až do čtvrtečního večera. Za Ashleyho éry přišly dva sestupy, přejmenování slavného St. James' Parku, okázalá nechuť cokoliv budovat, investovat do kádru a velmi brzy také snaha klub prodat.

Ještě na začátku tisíciletí patřil Newcastle do špičky Premier League. Během Ashleyho éry se ale straky dostaly jen třikrát do první poloviny tabulky. Není tak divu, že tisíce fanoušků po čtvrtečním prodeji klubu vyrazily do ulic a do pozdních hodin bujaře slavily. Jenže, na rozdíl od pruhovaného dresu jejich milovaného klubu, není nová realita na severovýchodě Anglie tak černobílá.

Kontroverze

Osmdesátiprocentní podíl v klubu odkoupil za 305 milionů liber (téměř 9,2 miliardy korun) Veřejný investiční fond Saúdské Arábie (PIF). A to budí kontroverzi.

Český versus britský pohled na rasismus ve fotbale: totální neporozumění a zabetonované pozice

Číst článek

Premier League dlouhé měsíce blokovala transakci ze dvou hlavních důvodů – PIF spravuje saúdskoarabský korunní princ Mouhamed bin Salmán, státní vliv vedení soutěže odmítalo. Televize beIN Sports, jež vlastní vysílací práva na anglickou ligu pro Blízký východ, zase upozornila na pirátské přenosy v Saúdské Arábii.

Spory s katarskou televizí se nakonec urovnaly a PIF si vyjasnila s Premier League i vlastnickou strukturu. Místo ve vedení Newcastlu zaujal druhý muž PIF Jásir al-Rumajján, Mohamed bin Salmán byl z celé operace, minimálně naoko, vynechán. A Premier League dala zelenou.

„Sporný bod byl kolem kontroly klubu, to jsme nyní s vedením soutěže vyřešili. PIF je nezávislý, komerčně orientovaný investiční fond a mně je ctí s ním spolupracovat,“ citoval Sky Sports finančnici Amandu Staveleyovou, která se v prvních hodinách po transakci vyprofilovala jako hlavní tvář nového vedení klubu. Kromě její investiční společnosti PCP Capital Partners je minoritními vlastníky Newcastlu ještě společnost Reuben Brothers.

To ale neřeší další škraloup korunního prince. Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za masivní porušování lidských práv. Sám bin Salmán čelí podezření z vraždy opozičního novináře Džamála Chášukdžího z roku 2018, přestože Rijád jakoukoliv roli korunního prince v kauze dlouhodobě odmítá.

Elektrošoky a bičování. Rada OSN zveřejnila svědectví o mučení aktivistek v saúdských věznicích

Číst článek

„Naprosto rozumím nadšení fanoušků Newcastlu, jejich radost z nového majitele je ale vykoupena slzami lidí, kteří trpí bezprávím v Saúdské Arábii. Celá země má s porušováním lidských práv obrovský problém,“ varuje výkonný ředitel Amnesty International Sacha Deshmukh.

V té souvislosti se skloňuje především termín sportswashing – tedy snaha autoritářských režimů zlepšovat svůj obraz ve společnosti prostřednictvím investic do sportu.

„Tady zdaleka nejde jen o fotbal. Pro Saúdskou Arábii je to příležitost k investicím, ale i k zlepšení vlastní image a odlákání pozornosti od vlastních problémů. Podívejte se na francouzské PSG – poslední měsíce všichni mluví jen o Messim, kontroverzi kolem katarských majitelů nikdo neřeší,“ říká profesor univerzity Emlyon Simon Chadwick.

„Nemůžeme to zamést pod koberec, musíme o tom mluvit. Saúdská Arábie investuje i v dalších sportech a ve Velké Británii obecně. Ale tohle není chyba fanoušků, oni nemůžou za to, kdo koupil jejich klub,“ přidal Shearer.

Citizens za vzor

S komplexní etickou otázkou převzetí saúdskoarabskými majiteli se musí každý fanoušek Newcastlu vyrovnat po svém, v otázce sportovních výsledků klubu jsou ale všichni zajedno. „This is a game changer.“ Úderné heslo Amandy Staveleyové netřeba dlouze vysvětlovat: v Newcastlu se odteď bude hrát s úplně jinými kartami.

Manchester City v PL od změny majitele

  • 08/09: 10. místo
  • 09/10: 5. místo
  • 10/11: 3. místo
  • 11/12: 1. místo
  • 12/13: 2. místo
  • 13/14: 1. místo
  • 14/15: 2. místo
  • 15/16: 4. místo
  • 16/17: 3. místo
  • 17/18: 1. místo
  • 18/19: 1. místo
  • 19/20: 2. místo
  • 20/21: 1. místo

Z Newcastlu se podle všech odhadů stal klub se suverénně nejbohatšími majiteli na světě. A s takřka neomezenými finančními možnostmi musí mít jen nejvyšší cíle – podle Staveleyové je v plánu zaútočit na anglický titul v horizontu pěti až deseti let.

„Nesmíme si ale myslet, že v lednu hned podepíšeme Neymara s Mbappém. Newcastle musí v zimě přivést čtyři až pět posil, zachránit se a v létě zacílit na špičkové hráče. Pokusit se dostat se do pohárů a postupně zvyšovat laťku,“ upozorňuje bývalý hráč Newcastlu a anglický reprezentant Chris Waddle. Obezřetnost je skutečně na místě – strakám patří po sedmi kolech nové sezony předposlední 19. příčka.

Noví majitelé mají jeden velký přiznaný vzor – Manchester City. Také aktuální anglický šampion v nejvyšší soutěži spíš paběrkoval, v roce 2008 ho ale odkoupili investoři z Abú Zabí a s velkými finančními injekcemi do kádru, realizačního týmu i zázemí přišly i velké výsledky.

Citizens to netrvalo ani čtyři roky, premiérový titul slavili v ročníku 2011/12. Od té doby další čtyři trumfy v Premier League, tři druhá místa a pozice nejúspěšnějšího anglického klubu uplynulého desetiletí.

Conte nebo Gerrard?

„Nesmíme se nechat unést, finance nejsou všechno. I ostatní špičkové kluby v Premier League mají hodně peněz,“ podotýká Waddle, že tak jednoduché to mít Newcastle nebude.

První hráčské nákupy budou možné až v zimě, a tak se v St. James' Parku nejspíš začne od pozice kouče. Dlouhodobě kritizovaný Steve Bruce předvádí s týmem nemoderní a bázlivý fotbal a jeho osud na lavičce byl velmi nahnutý ještě před čtvrteční transakcí. Podle všeho je tak po éře trenérských veteránů čas na opravdu velké jméno.

Podle sázkových kanceláří patří mezi favority dlouholetý úspěšný kouč Bournemouthu a velký anglický trenérský talent Eddie Howe nebo třeba u nás dobře známý Steven Gerrard z Rangers. Volná jsou ale i některá jména z té úplně nejvyšší kategorie – jako třeba Antonio Conte nebo Zinédine Zidane. Nejbližší dny ukážou, se setrváním Bruce ale momentálně nepočítá asi vůbec nikdo.

„Nemyslíme si, že vyhrajeme během tří let Premier League nebo Ligu mistrů. Chceme jen naději, vrátit našim skvělým fanouškům vášeň a hrát zase dobrý fotbal,“ zopakoval Shearer.

Newcastle čeká na cennou trofej od triumfu v FA Cupu v roce 1955. Teď mohou věrní Geordies po letech temna doufat v lepší zítřky. A fotbalová mapa Anglie se brzy možná rozroste o další prestižní adresu.

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme