Kdy se odehrají odložené zápasy Premier League? Hledání termínů komplikuje i mistrovství světa

Čtvrteční smrt královny Alžběty II., která vládla Spojenému království 70 let, zasáhla i britský sport. Z úcty k zesnulé nejdéle vládnoucí panovnici v britských dějinách zrušilo vedení fotbalové Premier League kompletní program 7. kola. Nové termíny ale budou organizátoři hledat těžko.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na královnu Alžbětu II. před začátkem zápasu Konferenční ligy mezi West Hamem a rumunským FCSB.

Vzpomínka na královnu Alžbětu II. před začátkem zápasu Konferenční ligy mezi West Hamem a rumunským FCSB. | Foto: PETER CZIBORRA | Zdroj: Reuters

„Prvoligové kluby se dnes ráno shodly, že víkendová utkání i pondělní dohrávka budou odloženy. Jde o projev úcty a respektu k památce výjimečné ženy a jejího přínosu pro celý národ,“ uvedlo v pátek vedení soutěže v prohlášení.

Zpěv hymny, minuty ticha a odložené zápasy. Jak reaguje na smrt královny Alžběty II. sportovní svět?

Číst článek

Britská vláda v pátek uvedla, že je na samotných sportovních organizacích, jak se svými akcemi během smutku naloží. Podobně jako Premier League pak byly přerušeny také nižší anglické soutěže a ligy ve Skotsku a Severním Irsku. 

Kromě fotbalu se zrušil i jeden z golfových majorů PGA Championships, dostihy nebo kriketový zápas Anglie s Jihoafrickou republikou.

Hledání náhradních termínů pro odložené fotbalové zápasy komplikuje už tak dost nahuštěný program. Kromě ligy, dvou domácích pohárů a evropských pohárů musí anglické kluby počítat také s netradičním termínem mistrovství světa. To se koná v Kataru od 20. listopadu do 18. prosince.

Když vedení Premier League vezme v potaz ještě reprezentační přestávku kvůli utkáním Ligy národů na konci září, najde další volný týden pro dohrání odloženého kola až v polovině ledna příštího roku. 

Kromě toho je otázkou, jestli se nebudou odkládat i utkání příštího kola. Pokud by totiž některé zápasy připadly na den královnina pohřbu, vedení Premier League by je mohlo podobně jako tento týden z úcty k památce bývalé královny odložit.

Poprvé v historii

Rušení fotbalových soutěží kvůli úmrtí panovníka zažívají Britové vůbec poprvé. Když v únoru 1952 zemřel král Jiří VI., otec zesnulé Alžběty II., fotbalová utkání se odehrála podle plánu, jen hráči i fanoušci uctili královu památku zpěvem státní hymny.

Podobný případ nastal i o 16 let dříve v lednu 1936 po smrti krále Jiřího V. Na druhou stranu, po smrti princezny Diany na konci srpna 1997 se nejbližší utkání odložila.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme