Premier League zakázala Abramovičovi podílet se na řízení Chelsea, působení klubu v soutěži to neovlivní

Nejvyšší anglická fotbalová liga Premier League zakázala ruskému podnikateli Romanu Abramovičovi vlastnit londýnskou Chelsea nebo se jakkoliv jinak podílet na řízení klubu. Vedení soutěže to oznámilo na svých webových stránkách.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastník Chelsea Roman Abramovič

Vlastník Chelsea Roman Abramovič | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

Na základě uvalení sankcí ze strany vlády Spojeného království vyloučilo představenstvo Premier League Romana Abramoviče z funkce ředitele fotbalového klubu Chelse,“ stojí v oficiálním ligovém prohlášení.

Majitele Chelsea Abramoviče dostihly v reakci na válku sankce britské vlády. Klub teď prodat nemůže

Číst článek

Podnikatel, který byl v minulosti spojován s Vladimírem Putinem, byl stejně jako řada dalších ruských oligarchů terčem sankcí kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Britský parlament už ve čtvrtek zmrazil Abramovičův majetek, do kterého spadá i Chelsea.

Britský klub náhle začal čelit řadě problémů - vzhledem k rozhodnutí nemůže utrácet za hráče, uzavírat nové smlouvy a prodávat lístky na své zápasy. Vyloučení Abramoviče z pozice ředitele další problémy Chelsea nezpůsobí.

„Rozhodnutí nijak neovlivňuje možnost trénovat a hrát zápasy, tak jak je uvedeno v podmínkách licence poskytnuté vládou,“ napsala Premier League ve svém vyjádření.

Vládou udělená licence sice omezuje klubové výdaje na cestování a pořádání zápasů, podle The Athletic ale vláda tato omezení pro aktuálního obhájce titulu Ligy mistrů uvolnila. Rozpočet na pořádání zápasů byl navýšen z 500 tisíc liber na 900 tisíc, klubu bylo zároveň oznámeno, že na vyplácení mezd může využít odměny z domácích i evropských pohárů.

Cestovní rozpočet se ale nemění, Londýnští tak i příští týden budou muset za cestu do francouzského Lille utratit maximálně jen dvacet tisíc liber.

Není jisté, co se s klubem nyní stane. Za normálních okolností vede vyloučení majitele k prodeji jeho podílů v klubu. 

Britská vláda sice ve čtvrtek prakticky znemožnila Abramovičovi Chelsea prodat, nyní je podle médií otevřená možnosti nechat tuto zodpovědnost na americké investiční společnosti Raine Group, kterou Abramovič prodejem Chelsea na začátku měsíce pověřil. Odhadovaná cena klubu se pohybuje kolem tří miliard liber.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme