Nešpor rozhodl o výhře Olomouce nad Zlínem 1:0. Opava doma zdolala Příbram 1:0

  • Opava ve druhém kole první ligy doma zdolala Příbrami 1:0.
  • Fotbalisté Olomouce zvítězili nad Zlínem 1:0.
  • Fotbalisté Českých Budějovic získali premiérové body po návratu do první ligy.
  • Sparta doma porazila Jablonec 2:0. Mužstvo získalo první body v nové sezoně pod trenérem Václavem Jílkem a částečně odčinilo úvodní nečekanou porážku 0:2 se Slováckem.

Opava / Olomouc / Uherské Hradiště / Praha (Aktualizováno: 21:49 20. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Václav Jemelka z Olomouce a Antonín Fantiš ze Zlína, v popředí David Houska z Olomouce.

Zleva Václav Jemelka z Olomouce a Antonín Fantiš ze Zlína, v popředí David Houska z Olomouce. | Foto: Jaroslav Svoboda | Zdroj: ČTK

Opava - Příbram 1:0

Po opatrném úvodu se v Městských sadech jako první osmělili hosté. Cmiljanovič natáhl z dálky, ale brankář Fendrich jeho ránu vyboxoval. Středočeši byli více na míči, ale Opava kontrovala akcí mladíka Šulce, který se hezky uvolnil a cpal míč před bránu.

V malém vápně se ale zrovna nepohyboval nikdo z jeho spoluhráčů. Vzápětí pálil z ostrého úhlu Zavadil, jeho rána z přímého kopu však zamířila nad břevno příbramské brány.

Povedený byl i rychlý protiútok Slezanů, při kterém Mondek ostrým centrem našel Jurečku. Ten ale nezakončil přesně, a tak diváky dostala do varu spíš strkanice Zavadila s Rezkem v závěru první půle, za niž oba hráči dostali žlutou kartu.

V úvodu druhé půle přišla zřejmě největší šance dosavadního průběhu utkání. Zavadil technickým pasem vysunul rozběhnutého Stáňu, ten poslal před bránu střílený centr, jenže tísněný Mondek zblízka minul. Na druhé straně před sebou Voltr tlačil Simerského, střídající příbramský útočník se dostal ke střele ze zajímavé pozice, ale Fendrich Voltrovu ránu vyrazil.

Rozhodující moment utkání přišel až v 85. minutě, kdy měla Opava k dispozici přímý kop z necelých pětadvaceti metrů. Zavadil poslal do šestnáctky nadýchaný centr, na který si naskočil Dedič a hlavou poslal míč obloučkem k tyči mimo dosah gólmana Boháče. Slezané v závěru Příbram takřka k ničemu nepustili a pohlídali si druhé vítězství v nové sezoně.

SFC Opava - 1. FK Příbram 1:0 (0:0)
Branka: 85. Dedič. Rozhodčí: Houdek - Kubr, Mojžíš. ŽK: Zavadil - Polidar, Kodr, Rezek. Diváci: 2876.

Sestavy:
Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Jursa (80. Souček) - Jurečka, Šulc (55. Stáňa), Mondek (67. Bernadina) - Dedič. Trenér: Kopecký.
Příbram: Boháč - Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič - Soldát, Rezek - Polidar, Alvir (69. Voltr), Zeman - Škoda (76. Hájek). Trenér: Nádvorník.

Slovácko - České Budějovice 0:2

Do zápasu vstoupili aktivněji favorizovaní domácí a od prvních minut si vynutili mírnou územní převahu, jenže bez přesného zakončení. Na centr z pravé strany Dvořák nedosáhl a po rohu Havlíka zase promáchl hostující gólman Staněk, čehož ale Slovácko nevyužilo.

Hosté udeřili prakticky z první vážnější akce. Centr z pravé strany v 18. minutě propadl za Jurošku, kde číhal Provod, jehož hlavička znamenala první českobudějovický gól v novém ročníku a také premiérový ligový gól hostujícího záložníka.

Naopak Slovácko poprvé v sezoně inkasovalo, což přineslo na jeho kopačky nervozitu, nepřesnost a ruku v ruce s tím i pískot z tribun. Až do konce poločasu se z toho Svědíkův tým nemohl dostat, vytvořil si jen náznaky šancí, které ale nemohly organizovanou defenzivu Jihočechů ohrozit. V závěru půle pálil tvrdě budějovický Havelka a při chuti byl i střelec gólů Provod.

Domácí tým po přestávce přece jen přidal, zlepšil pohyb, zpřesnil přihrávky a tím pádem se z jeho tlaku rodily i šance. V 50. minutě servíroval míč před bránu Navrátil, ale Dvořák se role zakončovatele nezhostil dobře, chvíli nato pálil Navrátil těsně nad.

Slovácko zkoušelo dobýt soupeřovu branku všemi možnými způsoby, z pětadvaceti metrů to zkusil kapitán Daníček, ale Staněk jeho tvrdou střelu na dvakrát zneškodnil.

Od 70. minuty se hrálo prakticky jen na přehuštěné polovině Dynama a bylo otázkou, zda domácí zužitkují velký tlak, či odolá defenzíva nováčka. V 82. minutě zahrával přímý kop z více než dvaceti metrů Havlík, ale míč skončil o kousek nad břevnem Staňkovy branky.

Definitivní rozuzlení přinesla 85. minuta, kdy po akci Provoda procpal míč za Trmalova záda Táborský a definitivně tak uťal šance domácích na bodový zisk. Slovácko v první lize s Českými Budějovicemi prohrálo po deseti utkáních a poprvé od roku 2007.

1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice 0:2 (0:1)
Branky: 18. Provod, 85. Táborský. Rozhodčí: Lerch - Blažej, Kříž. ŽK: Daníček - Kulhánek, Javorek, Novák, Kladrubský. Diváci: 4 089.

Sestavy:
Slovácko: Trmal - Juroška (82. Krejčí), Šimko, Hofmann, Reinberk (41. Divíšek) - Havlík, Daníček - Petržela (66. Vasilijev), Navrátil, Kalabiška - Dvořák. Trenér: Svědík.
Č. Budějovice: Staněk - Čolič, Havel, Novák, Kladrubský - Havelka, Kulhánek - Schranz (70. Mršič), Javorek (86. Čavoš), Provod - Ledecký (79. Táborský). Trenér: Horejš.

Olomouc - Zlín 1:0

Olomouc byla od úvodu aktivnější a také přesnější v kombinaci. Hned v páté minutě zahrozil Plšek, jehož rána z voleje z 16 metrů proskákala kolem levé tyče. Domácí v prvních 15 minutách několikrát svírali Zlín kolem vápna, brankáře Dostála však ohrozit nedokázali.

Po čtvrthodině se hra vyrovnala a do zápasu se dostal také Zlín. První šanci si ale vypracoval až v 38. minutě, kdy po standardní situaci a vrácení míče do vápna hlavičkoval Buchta těsně vedle. Stejně dopadla i Fantišova hlavička o dvě minuty později. V nastaveném čase první půle ještě musel domácí gólman Reichl zasahovat proti střele Jiráčka z 25 metrů.

V úvodních pěti minutách druhého poločasu se ocitli za zlínskou obranou nejdříve Greššák a vzápětí Plšek. Oběma však scházel krok k tomu, aby se dostali do brankové příležitosti. Podařilo se to až v 55. minutě Pilařovi, jehož střelu z pravé strany dobře vyrazil gólman Dostál.

V 61. minutě přišel rozhodující moment zápasu. Falta si na pravém křídle pohrál s bránícím hráčem a nadýchaným centrem našel na přední tyči Nešpora. Olomoucký útočník z bezprostřední blízkosti neměl problém překonat Dostála a otevřel skóre.

Druhou branku mohl Nešpor přidat v 75. minutě po rychlém olomouckém brejku, tentokrát ale Dostála pokusem na zadní tyč neprostřelil. V obrovské šanci se na druhé straně hřiště ocitl 10 minut před koncem Poznar. Reichl mu ale rychlým vyběhnutím zmenšil úhel a dobrým zákrokem zachránil domácí od vyrovnání. Hanáci soupeři částečně oplatili vyřazení ze semifinále nadstavbové skupiny o Evropu ze závěru minulé sezony.

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 1:0 (0:0)
Branka: 61. Nešpor. Rozhodčí: Julínek - Mokrusch, Podaný. ŽK: Fantiš, Jiráček, Poznar (všichni Zlín). Diváci: 3908.

Sestavy:
Olomouc: Reichl - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Pilař (87. Radek Látal), Houska, Greššák, Plšek (82. Zmrzlý), Falta - Nešpor (76. Tandir). Trenér: Radoslav Látal.
Zlín: Dostál - Matejov (80. Nečas), Buchta, Hlinka, Bartošák (64. Azackij) - Džafič (72. Mašek), Podio, Jiráček, Čanturišvili - Fantiš - Poznar. Trenér: Csaplár.

Sparta - Jablonec 2:0

Sparťané po týdnu plném kritiky vlétli do zápasu s elánem a brzy chtěli zlomit brankové prokletí startu sezóny. A i když předváděli proti minulému duelu lepší hru, střelecky se trápili. Ve třetí minutě se sice fanoušci poprvé radovali po trefě Hložka, ale kvůli faulu na brankáře Hrubého gól nebyl uznán.

Domácí měli po celý první poločas výraznou převahu a největší zásluhu na tom měli Kanga s Plavšičem. Jenže většina ze sedmi sparťanských pokusů buď skončila mimo, nebo Pražané spalovali velké šance - především pak Kozák, který dvakrát ve slibné pozici přestřelil branku. Podruhé kapitán selhal ve 26. minutě, co se k němu vrátil míč po Hložkově hlavičce do břevna.

Kozákova nemohoucnost pokračovala i po pauze, kdy už sparťanská převaha nebyla tak výrazná. V 55. přišel po hrubce Váni k šanci zcela nečekaně, ale jeho střelecký pokus skončil mimo.

Utkání 2. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - FK Jablonec. Vpředu Srdjan Plavšič ze Sparty | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Pak ale sparťané přece jenom po 221 minutách ukončili ligovou střeleckou nemohoucnost a u zrodu akce byl znovu agilní Plavšič, který poslal ostrý centr do šestnáctky a Hložek hlavou rozjásal Letnou.

Jenže druhou branku domácí tým dlouho nedokázal přidat, přestože měl ideální možnost v 80. minutě, jenže Hašek nedokázal míč vrátit ani do opuštěné branky a Sparta se už opět začala strachovat o výsledek.

Pojistku přece jenom zařídil sedm minut před koncem Kanga, který se z dvaceti metrů krásně trefil do horního růžku. Jablonečtí se na odpověď nezmohli a v lize na Letné nevyhráli počtrnácté za sebou.

Sparta Praha - FK Jablonec 2:0 (0:0)
Branky: 62. Hložek, 83. Kanga. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Vlasjuk - Hrubeš (video). ŽK: Tetteh - Kratochvíl. Diváci: 10.860.

Sestavy:
Sparta: Nita - Sáček, Radakovič, Štetina, Hanousek (82. Kaya) - Hašek, Krejčí - Hložek (75. Trávník), Kanga, Plavšič - Kozák (64. Tetteh). Trenér: Jílek.

Jablonec: Hrubý - Holík, Břečka, Váňa, Sýkora - Hübschman, Považanec (65. Pleštil) - Kratochvíl, Matoušek, Jovovič (74. Acosta) - Doležal. Trenér: Rada.

Fortuna liga | 2. kolo
19.7. FC Slovan Liberec - FC Viktoria Plzeň 1:2
20.7. SK Sigma Olomouc - FC Fastav Zlín 1:0
20.7. SFC Opava - 1.FK Příbram 1:0
20.7. 1.FC Slovácko - SK Dynamo Č. Budějovice 0:2
20.7. AC Sparta Praha - FK Jablonec 2:0
21.7. Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 3:0
21.7. FK Teplice - SK Slavia Praha 1:5
22.7. MFK Karviná - FC Baník Ostrava 1:2

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme