Španělsko versus Paříž. Lukrativní smlouva Mbappého naštvala prezidenta ligy i fanoušky Realu

Novopečený francouzský mistr Paris Saint-Germain o víkendu trochu překvapil fotbalový svět, když ohlásil, že hvězdný útočník Kylian Mbappé prodloužil v klubu smlouvu o další tři roky. Třiadvacetiletému hráči končila v létě v Paříži smlouva a předpokládalo se, že odejde do Realu Madrid. Údajně velice lukrativní dohoda mezi Mbappém a Paříží vyvolala řadu reakcí. Šéf španělské ligy ji označil za skandální.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kylian Mbappé po boku prezidenta Paris Saint-Germain Násira Al Chelajfího

Kylian Mbappé po boku prezidenta Paris Saint-Germain Násira Al Chelajfího | Foto: Christian Hartmann | Zdroj: Reuters

Už minulé léto měl Mbappé do Realu Madrid nakročeno. PSG i přes přání hráče odejít odmítlo vysoké nabídky Realu a útočník zůstal ve Francii. Fanoušci na něj na počátku sezony bučeli jako na zrádce. Proč tedy neodešel po právě skončené sezoně do Realu Madrid?

Ibrahimović splnil slib a ve čtyřiceti letech pomohl AC Milán k titulu. Úspěch věnoval zesnulému agentovi

Číst článek

Pozdní nabídka

Kromě toho, že Mbappé patří mezi nejlepší fotbalisty planety, mělo PSG další důvod ho udržet. Pařížský klub spadá do vlastnictví katarské společnosti Qatar Investments Fonds a podle zdrojů The Athletic by země z Arabského poloostrova považovala za prohru, kdyby populární hvězda opustila klub pouhý půl rok předtím, co má být sportovní vrchol katarské historie – pořádáním fotbalového mistrovství světa.

A tak v době, kdy už prezident Realu Madrid Florentino Pérez začínal otevřeně mluvit o Mbappého příchodu, vrátilo se PSG s lukrativní nabídkou. Na tu Francouz kývl, ačkoliv měl podle mnohých novinářů a španělských insiderů už dát své slovo Realu.

Podle francouzských médií by měl třiadvacetiletý střelec vydělávat až milion eur (26 milionů korun) týdně a navíc by měl mít důležité slovo v otázkách sportovního směřování klubu – tzn. výběru trenéra či případných posil.

Napjatý vztah se Španělskem

„To, že klub, který v minulé sezoně ohlásil ztrátu ve výši 220 milionů eur a v minulých sezonách dohromady více než 700 milionů eur, s platy hráčů ve výši 650 milionů eur, může uzavřít takovou dohodu, je urážkou fotbalu,“ napsal prezident španělské La Ligy Javier Tebas poté, co Mbappé v Paříži prodloužil.

Fanoušci Realu mezitím na sociálních sítích útočníka označovali za zrádce a masivně opouštěli jeho stránky na sociálních sítích. Mistr světa z roku 2018 ztratil během pouhého dne 700 000 sledujících na síti Instagram.

Nevraživost mezi oběma stranami má několik důvodů – sama La Liga se musela kvůli vlastním finančním regulacím rozloučit se svou největší hvězdou Lionelem Messim, který odešel právě do PSG. Mbappé měl být ve Španělsku novým marketingovým lákadlem.

Messiho famózní trefa zajistila PSG ligový titul. Hráči slaví, fanoušci požadují odchod prezidenta

Číst článek

Je třeba pamatovat, že prezident Realu Pérez byl také strůjcem projektu superligy, jehož krachu pomohl i fakt, že se ho PSG odmítlo zúčastnit. Prezident klubu Násir Al Chelajfí tehdy obvinil zúčastněné kluby, že lukrativní soutěž nejlepších evropských týmů zakládají pouze z vlastních finančních zájmů. „Al Chelajfí je stejně nebezpečný jako superliga,“ kontroval nyní Tebas.

Vztahu mezi Realem a PSG nepomohlo ani letošní vzájemné střetnutí v osmifinále Ligy mistrů, které španělský gigant po otočce zvítězil a postoupil dále. Al Chelajfí je dodnes vyšetřován UEFA, jelikož měl po prohraném zápase konfrontovat rozhodčí v jejich šatně.

Miliardový kontrakt

Co má tedy Mbappého smlouva obsahovat? Často zmiňovaná částka 50 milionů eur ročně (přes 1,2 miliardy korun) může být podle The Athletic nižší, ale sumu 40 milionů eur (téměř 1 miliarda korun) by atakovat měla. Není tak jisté, zda by byl Mbappé nejlépe placeným hráčem světa, svému spoluhráči Lionelu Messimu by se ale minimálně těsně přiblížil.

Součástí smlouvy by ale podle španělského zpravodaje BBC Guillema Balagueho měl být jednorázový podpisový bonus ve výši až 150 milionů eur (přes 3,5 miliardy korun), což je ve fotbalovém prostředí bezprecedentní částka.

Naopak zmiňovaný vliv na sportovní dění v klubu je výsada, které se ve fotbale těm největším hvězdám někdy dostává. Podobnou roli měl například Messi v Barceloně a jak píše Balague, v PSG plném superhvězd byli hráči v hierarchii týmu mnohdy téměř na stejné úrovni jako trenér.

„Tento typ dohody útočí na ekonomickou stabilitu evropského fotbalu a ohrožuje stovky tisíc pracovních míst a integritu sportu, nejen v evropských soutěžích, ale i v domácích ligách,“ stojí v prohlášení La Ligy. Španělská soutěž podá oficiální stížnost na PSG k UEFA, fiskálním orgánům i orgánům Evropské unie.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme