Skvělý Chytilův debut. Třemi góly do poločasu pomohl národnímu týmu porazit Faerské ostrovy 5:0

Čeští fotbalisté v předposledním letošním utkání rozdrtili v přípravě v Olomouci Faerské ostrovy 5:0. Při svém debutu v národním týmu se blýskl hattrickem mezi 13. a 23. minutou útočník Mojmír Chytil, který se prosadil na domovském Andrově stadionu, kde hájí barvy tamní Sigmy. Do poločasu skóroval ještě Václav Černý a po změně stran se trefil při premiéře v reprezentačním „áčku“ také Patrizio Stronati.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc (Aktualizováno: 21:37 16. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mojmír Chytil v zápase s Faerskými ostrovy

Mojmír Chytil v zápase s Faerskými ostrovy | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Národní tým v součtu s Československem vyhrál i sedmý vzájemný zápas a s Faeřany ještě neinkasoval. S ostrovním soupeřem se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého znovu utkají v blížící se kvalifikaci o mistrovství Evropy 2024.

Schick s Hložkem a Doležalem vypadli z reprezentační nominace. Nahradí je duo z Olomouce a Pekhart

Číst článek

Reprezentanti, kteří v září sestoupili z elitní skupiny A Ligy národů, si v devátém letošním utkání připsali teprve druhou výhru a uspěli po sérii čtyř porážek. Šilhavého svěřenci zakončí kalendářní rok v sobotu přípravným duelem v Gaziantepu proti Turecku. Na nadcházející mistrovství světa v Kataru český tým nepostoupil.

„Kluky musím pochválit. Přes to všechno, jaké jsme měli před zápasem problémy, to dopadlo výborně. Kluci hráli s chutí a s nasazením. To, co jsme slibovali, jsme splnili. Dali jsme pět gólů a myslím, že i hra měla náboj, energii,“ řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Trenér musel z nejrůznějších důvodů oželet téměř tři desítky hráčů, pro listopadové přípravné zápasy nedodaly své zástupce elitní české kluby Plzeň, Slavia ani Sparta. Premiérový start za národní A-tým si rovnou v základní sestavě připsala olomoucká dvojice Jan Navrátil a Mojmír Chytil, na levém beku netradičně začal Jaromír Zmrhal.

Šilhavému se tah vydařil. Chytil v první velké šanci v osmé minutě ještě přestřelil, ale za dalších pět minut už slavil, když ve skluzu umístil k tyči míč po dlouhém pasu od Vladimíra Coufala.

V 19. minutě uspěl olomoucký útočník před hostujícím brankářem podruhé poté, co ho vysunul kapitán Tomáš Souček.

Faeřané v předchozích čtyřech zápasech neprohráli a minule dokonce porazili Turecko 2:1, v Olomouci ale působili neškodným dojmem. Ve 23. minutě nacentroval Zmrhal a Chytil přesnou hlavičkou s pomocí tyče zkompletoval hattrick.

Historický milník

Třiadvacetiletý útočník to v samostatné historii dokázal jako první český reprezentant, před rozdělením federace se při debutu povedlo dát aspoň tři góly pěti hráčům. Za nejrychlejším hattrickem v samostatné historii národního týmu Chytil zaostal jen těsně, v roce 2005 vstřelil Jan Koller při vítězství 6:1 nad Makedonií dokonce čtyři branky mezi 42. a 52. minutou.

„Lhal bych, kdybych řekl, že jsem takovýhle debut čekal. Před zápasem jsme byl dost nervózní, ale na rozcvičce to ze mě spadlo. Povedl se mi vstup do utkání, další góly byly potom jen třešničky na dortu,“ uvedl pro ČT sport Chytil.

Domácí před zaplněným hledištěm skórovali do přestávky ještě počtvrté. Obrovskou chybu v rozehrávce hostů vystihl Václav Černý, udělal kličku gólmanovi a ve 42. minutě poslal míč do prázdné branky. Česká reprezentace prožila nejlepší první poločas od března 2017, kdy při výhře 6:0 v San Marinu ovládla úvodní dějství 5:0.

„Nejdůležitější bylo, že jsme šli brzo do vedení. Dobře jsme se dostávali do šancí, proměnili jsme je. Splnili jsme to, co jsme si řekli. Zápas jsme měli pod kontrolou. Já jsem nadšený, že jsem se poprvé v reprezentaci trefil,“ uvedl Černý.

Po změně stran ubylo šancí. Ve 47. minutě se mohl prosadit další nováček střídající Ondřej Zmrzlý, avšak minul. Po prostřídání české sestavy se trochu dostali do hry i Faeřané, v největší šanci ale Patrik Johannesen minul.

V 76. minutě přidali domácí pátou branku. Na centr Antonína Baráka centr si naskočil střídající Patrizio Stronati a při debutu za reprezentační „áčko“ se díky hlavičce pod břevno dočkal premiérového gólu. Stoper Puskáse si nadělil dárek ke čtvrtečním 28. narozeninám.

Poté mohl při prvním startu za národní mužstvo skórovat i další střídající hráč Petr Schwarz, ale v 82. minutě hlavou minul. Reprezentanti potvrdili, že se jim v Olomouci daří, před rokem tam v přípravě rozdrtili Kuvajt 7:0.

„Už jsme dlouho nezažili oslavné vlny na konci zápasu. Hráči k utkání přistoupili zodpovědně a s nasazením. Faeřani jsou houževnatý tým, po našem třetím gólu přidali ještě dalšího obránce. Určitě zápas s nimi v kvalifikaci bude obtížnější, hlavně ten venkovní,“ dodal Šilhavý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme