Rusové jsou třetím týmem s jistou účastí na Euru, na šampionát postoupilo i Polsko

Fotbalisté Ruska a Polska se stali třetím a čtvrtým účastníkem mistrovství Evropy 2020. Svěřenci Stanislava Čerčesova v osmém zápase kvalifikace zvítězili na Kypru 5:0 a ve skupině I si zajistili druhé postupové místo po Belgii. Poláci ve skupině G doma porazili Severní Makedonii 2:0.

Nikósie (Aktualizováno: 6:32 14. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové si jako třetí tým zajistili účast na Euru 2020.

Rusové si jako třetí tým zajistili účast na Euru 2020. | Foto: Yiannis Kourtoglou | Zdroj: Reuters

Rusko si zahraje Euro podvanácté a pošesté jako samostatný stát. Na posledních dvou šampionátech východoevropské mužstvo skončilo už ve skupině. Sborná v kvalifikaci zvítězila posedmé za sebou, body ztratila jen v úvodním zápase v Belgii (1:3).

Polsko se na ME představí počtvrté, jeho nejlepším výsledkem je čtvrtfinále z minulého turnaje v roce 2016. Na mistrovství Evropy, které se bude premiérově hrát ve 12 zemích po celém kontinentu, se již vedle Ruska a Polska kvalifikovaly také Belgie a Itálie.

Myslím, že je to lepší a lepší, pochvaluje si brankář Vaclík atmosféru v národním týmu

Číst článek

V Nikósii se už v první půlhodině trefili Denis Čeryšev a Magomed Ozdojev. Hostům usnadnil cestu za vítězstvím i kyperský obránce Kostas Laifis, jenž dostal v 28. minutě červenou kartu. Po změně stran zvýraznili ruskou výhru Arťom Dzjuba s Alexandrem Golovinem a v nastavení uzavřel skóre Čeryšev svým druhým gólem. Mladoboleslavský útočník Nikolaj Komličenko tentokrát zůstal na lavičce náhradníků.

Poláci si v prvním poločase ve Varšavě vytvořili několik velkých šancí, ale Robert Lewandowski zamířil těsně vedle a Piotr Zieliňski napálil břevno. Domácí se dočkali až v 74. minutě, kdy se prosadil Przemyslaw Frankowski těsně po příchodu na hřiště. Za šest minut přidal pojistku další náhradník Arkadiusz Milik. Obě branky spoluhráčům připravil kapitán Lewandowski.

Kazachstán s českým trenérem Michalem Bílkem doma podlehl Belgii 0:2. Hosté, kteří mají už od čtvrtka zaručený postup na Euro, zvítězili také v osmém utkání ve skupině I.

Belgičané přes jistou účast na ME nastoupili v silné sestavě i s kapitánem Edenem Hazardem, ale bez kanonýra Romelua Lukakua. Jeho náhradník na hrotu útoku Michy Batshuayi v 21. minutě otevřel skóre, pojistku přidal v 53. minutě Thomas Meunier. "Rudí ďáblové" si tak vylepšili kvalifikační skóre na 30:1.

Italové mají jako druhý tým jistou účast na Euru, pomohlo jim vítězství 2:0 nad Řeckem

Číst článek

Kazaši, kteří už po minulém utkání ztratili šanci na postup ze skupiny, prohráli třetí kvalifikační zápas po sobě a se sedmi body klesli na předposlední místo za Skotsko. To doma deklasovalo outsidera San Marino 6:0 i zásluhou hattricku Johna McGinna. Hosté ani poosmé ve skupině nebodovali a mají skóre 0:43.

Nizozemsko zvítězilo v Bělorusku 2:1 díky dvěma brankám Georginia Wijnalduma a přiblížilo se postupu. „Oranje“ vedou skupinu C o tři body před Německem, které čeká večerní duel v Estonsku.

Maďarsko doma zdolalo Ázerbájdžán 1:0 a na druhé příčce skupiny E vystřídalo Slovensko. Tým dalšího českého kouče Pavla Hapala na rivala ztrácí dva body, ale má jedno utkání k dobru a lepší vzájemnou bilanci.

Kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020:
Skupina C:
Minsk: Bělorusko - Nizozemsko 1:2 (0:2)
Branky: 54. Dragun - 32. a 41. Wijnaldum.

Tallinn: Estonsko - Německo 0:3 (0:0)
Branky: 51. Gündogan, 57. vlastní Mets, 71. Werner. ČK: 14. Can (Něm.).

Skupina E:
Budapešť: Maďarsko - Ázerbájdžán 1:0 (1:0)
Branka: 10. Korhut.

Cardiff: Wales - Chorvatsko 1:1 (0:1)
Branky: 45.+3 Bale - 9. Vlašič.

Skupina I:
Nur-Sultan: Kazachstán - Belgie 0:2 (0:1)
Branky: 21. Batshuayi, 53. Meunier.

Nikósie: Kypr - Rusko 0:5 (0:2)
Branky: 9. a 90.+2 Čeryšev, 23. Ozdojev, 79. Dzjuba, 89. Golovin. ČK: 28. Laifis (Kypr).

Glasgow: Skotsko - San Marino 6:0 (3:0)
Branky: 12., 27. a 45.+1 McGinn, 65. Shankland, 67. Findlay, 87. Armstrong.

Skupina G:

Varšava: Polsko - Severní Makedonie 2:0 (0:0)
Branky: 74. Frankowski, 80. Milik.

Lublaň: Slovinsko - Rakousko 0:1 (0:1)
Branka: 21. Posch. ČK: 89. Popovič (Slovin.).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme