Anglie, Bulharsko nebo Kosovo. Fotbalová reprezentace zná soupeře pro kvalifikaci na Euro 2020

České fotbalisty čeká ve skupině A kvalifikace o mistrovství Evropy 2020 Anglie, Bulharsko, Černá Hora a Kosovo. Rozhodl o tom nedělní los v irském Dublinu.

Tento článek je více než rok starý.

Dublin (Aktualizováno: 15:25 2. 12. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Los kvalifikace o Euro 2020.

Los kvalifikace o Euro 2020. | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

Na turnaj, který bude hostit 16 měst po celé Evropě, postoupí dva nejlepší celky z každé z deseti skupin. O zbylá čtyři místa bude bojovat 16 nepostupujících celků podle umístění v nedávno skončené Lize národů.

Češi chyběli na evropském šampionátu naposledy v roce 1992, teď budou svěřenci Jaroslava Šilhavého bojovat o sedmý postup v řadě.

Spoluhráči slavili, střelec se nervoval. Češi po Schickově brance udrželi druhou skupinu Ligy národů

Číst článek

Český tým byl mezi mužstvy ve druhém výkonnostním koši, z toho prvního mu hrozily kromě semifinalistů letošního mistrovství světa z Anglie i týmy jako Španělsko nebo Francie, s trochou štěstí ale mohl narazit třeba na papírově slabší Polsko.

Trenér Šilhavý před losem doufal, že bude národní tým v jedné z pětičlenných skupin, aby místo dvou zápasů s fotbalovými trpaslíky z šestého koše mohl raději sehrát přípravné duely s lepšími soupeři, což se mu splnilo.

„Jednoznačný favorit je Anglie. My ostatní jsme hodně vyrovnaní. Ale my chceme postoupit a soupeře si vybírat nemůžeme. Bereme to s pokorou a respektem. Ať bychom dostali kohokoli, tak by naše myšlenka na postup byla stejná. Anglie je kolébka fotbalu, silný tým, silná liga, pro lidi to bude lákadlo stejně jako pro nás zahrát si ve Wembley. To je velká motivace,“ řekl o losu trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý.

„Na mistrovství světa hrála Anglie výborně, teď vyhrála skupinu Ligy národů, mají Harryho Kanea, ale nebojíme se jich a pokusíme se je překvapit. Bulharsko je tradiční tým. V zemích bývalé Jugoslávie se vždy rodili zajímaví hráči, k tomu emotivní fanoušci. Rozhodně to nebude jednoduché,“ dodal Šilhavý k soupeřům ve skupině.

Šampionát bude od 12. června do 12. července 2020 hostit hned 12 měst po celé Evropě. Hrát se bude v Londýně, Mnichově, Římě, Baku, Petrohradu, Kodani, Bukurešti, Budapešti, Dublinu, Glasgow, Bilbau a Amsterdamu.

První soutěžní zápas proti Anglii

Angličané se po letech útlumu na letošním mistrovství světa v Rusku probojovali až do semifinále, kde po prodloužení prohrála s Chorvatskem. V podzimní Lize národů navíc Angličané vyhráli svoji skupinu, když předčili Chorvaty i Španěly.

Česko porazilo Slovensko 1:0. Výhru vystřelil Patrik Schick

Číst článek

Se slavným soupeřem se česká reprezentace utkala zatím jen dvakrát a v obou případech šlo o přípravné duely. V roce 1998 podlehli Češi ve Wembley 0:2, o deset let později tam uhráli remízu 2:2.

Výhru nad Anglií slavili čeští fotbalisté naposledy ještě v rámci československé reprezentace v roce 1975, kdy v rámci kvalifikace na Euro 1976 porazili Albion v Bratislavě 2:1.

Bulhaři se na závěrečný šampionát probojovali naposledy v roce 2004. S Českem se utkali zatím pětkrát a uhráli jediný bod za remízu 0:0 v roce 2012.

S Černohorci bojoval český tým v baráži o Euro 2012, kterou zvládl s celkovým skóre 3:0. Kosovo patří mezi nejnepříjemnější soupeře z pátého koše, od října 2017 dokonce ani jednou neprohrálo.

#ceskarepre se o účast na EURO 2020 utká s Anglií, Bulharskem, Černou Horou a Kosovem ⚽️ Jak jste s losem spokojeni? 👍👎

12:44 – 02. 12. 2018

13 93

Los kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2020:

Skupina A: Anglie, ČR, Bulharsko, Černá Hora, Kosovo.
Skupina B: Portugalsko, Ukrajina, Srbsko, Litva, Lucembursko.
Skupina C: Nizozemsko, Německo, Severní Irsko, Estonsko, Bělorusko.
Skupina D: Švýcarsko, Dánsko, Irsko, Gruzie, Gibraltar.
Skupina E: Chorvatsko, Wales, Slovensko, Maďarsko, Ázerbájdžán.
Skupina F: Španělsko, Švédsko, Norsko, Rumunsko, Faerské ostrovy, Malta.
Skupina G: Polsko, Rakousko, Izrael, Slovinsko, Makedonie, Lotyšsko.
Skupina H: Francie, Island, Turecko, Albánie, Moldavsko, Andorra.
Skupina I: Belgie, Rusko, Skotsko, Kypr, Kazachstán, San Marino.
Skupina J: Itálie, Bosna a Hercegovina, Finsko, Řecko, Arménie, Lichtenštejnsko.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme