Jak vypadaly české účasti na Euru? Národní tým zažil finále i smolné konce ve skupině

1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 a teď i 2020. Česká fotbalová reprezentace ani jednou ve své samostatné historii nechyběla na mistrovství Evropy. Během předchozích šesti šampionátů zažil český fotbal slavné úspěchy i hodně trpké porážky. Teď se můžou fanoušci těšit, co svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého předvedou příští rok.

Plzeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V roce 2004 český tým fotbalem bavil a skončil až v semifinále.

V roce 2004 český tým fotbalem bavil a skončil až v semifinále. | Foto: Michael Regan | Zdroj: Reuters

Pokud věříte v zachování fotbalové kontinuity, můžete se na Euro těšit ještě o něco víc. Od roku 1996 totiž česká reprezentace pravidelně střídá úspěšné šampionáty s těmi, kde končí už v základní skupině. A podle tohoto klíče by se příští turnaj zařadil mezi úspěšné.

Série pokračuje. Češi otočili dramatický zápas s Kosovem a po výhře 2:1 postoupili na Euro

Číst článek

Poprvé se český tým představil na Euru v roce 1996 a hned došel až do finále. V něm proti Německu dokonce vedl díky proměněné penaltě Patrika Bergera, nakonec ale prohrál po prodloužení 1:2 a musel se spokojit se stříbrnými medailemi. I přes finálové zklamání ale podceňovaný tým složený z velké části z hráčů z české ligy pod vedením trenéra Dušana Uhrina staršího fanoušky nadchl.

V těžké základní skupině Češi sice nejdřív nestačili na Němce, pak ale porazili Itálii a v posledním zápase zachránili remízu 3:3 s Ruskem. Ve čtvrtfinále díky legendárnímu lobu Karla Poborského přešli přes Portugalce a v semifinále po penaltovém rozstřelu vyřadili Francii se Zinedinem Zidanem. Až ve finále je dvěma góly zastavil Oliver Bierhoff. Stříbrný úspěch pomohl k zahraničním angažmá třeba Pavlu Nedvědovi, Vladimíru Šmicerovi nebo Karlu Poborskému.

‚Nepřítel‘ Collina

O čtyři roky později už zkušenější český tým s hráči z předních evropských soutěží nikdo nepodceňoval. Češi za sebou navíc měli i bezchybnou kvalifikaci, během které neztratili ani bod. Na šampionátu, který hostilo Nizozemsko spolu s Belgií, ale mužstvo trenéra Jozefa Chovance narazilo ve skupině na domácí Nizozemce, úřadující mistry světa z Francie a Dány. 

Úvodní zápas s Nizozemskem dodnes leží v žaludku mnoha fanouškům. Češi byli lepším týmem, gól ale nedali a v závěru je srazil gól ze sporné penalty, kterou nařídil italský rozhodčí Pierluigi Collina. Proslulému sudímu pak čeští příznivci roky nemohli přijít na jméno.

Aby si udržel naději na postup, musel český tým v dalším zápase porazit Francii. S ní odehráli Nedvěd a spol. vyrovnané utkání, i kvůli fatální chybě obránce Petra Gabriela ale prohrál 1:2. Závěrečné vítězství 2:0 nad Dánskem už nic neřešilo.

Rozjetý tým zastavili Řekové

Chuť si zlatá fotbalová generace spravila v roce 2004 v Portugalsku, kde mužstvo pod vedením Karla Brücknera předvádělo atraktivní útočný fotbal a sahalo po druhé finálové účasti. I tentokrát měli Češi těžkou skupinu, když se kromě outsiderů z Lotyšska utkali ještě s Nizozemci a finalisty posledního mistrovství světa Němci.

Proti podceňovanému Lotyšsku se Češi nečekaně nadřeli a pálili jednu šanci za druhou, nakonec ale slavili povinné vítězství 2:1. Proti Nizozemsku pak český tým odehrál možná nejkrásnější zápas ve své historii. Nizozemci sice rychle vedli 2:0, Češi ale zápas plný šancí na obou stranách otočili a díky gólům Jana Kollera, Milana Baroše a Vladimíra Šmicera vyhráli 3:2.

Ve třetím zápase proti Německu už si mohl Brückner dovolit nasadit náhradníky. I s nimi v sestavě ale Češi dokázali vyhrát 2:1. Ve čtvrtfinále pak na rozjetý tým nestačilo Dánsko (0:3) a Češi byli rázem v semifinále. Tam ale narazili na Řeky, kteří na šampionátu slavili úspěch s tuhou defenzivou.

Řekové nejdřív přestáli několik českých šancí, v prodloužení pak převzali iniciativu a po rohovém kopu rozhodli. Ve finále pak tým s neatraktivním, ale účinným herním projevem porazil i Portugalce a mohl slavit historický triumf.

Zkrat proti Turecku

V roce 2008 už v českém dresu chyběli Nedvěd nebo Poborský, i tak ale postavil trenér Brückner solidní tým. V úvodním zápas Václav Svěrkoš gólem srazil domácí Švýcary, jenže potom nestačil na favorizované Portugalce.

V posledním duelu potřebovali k postupu Češi porazit Turky. A ještě čtvrt hodiny před koncem se zdálo, že je všechno na dobré cestě. Po gólech Kollera a Jaroslava Plašila vedl národní tým 2:0, jenže pak přišel nevídaný zkrat.

Nejdřív snížil Arda Turan a o chvíli později chyboval brankář Petr Čech, který neudržel centrovaný míč a nechal jednoduše skórovat Kahveciho Nihata. Stejný hráč hned nato perfektní střelou překonal Čecha potřetí a s českými nadějemi na postup byl konec.

Už jsem dal v kariéře hezčí góly, říká Čelůstka o vítězné trefě, kterou málem slavil sám

Číst článek

Před sedmi lety na šampionátu v Polsku a na Ukrajině začali podceňovaní Češi pod vedením nepříliš oblíbeného Michala Bílka hodně nepovedeným zápasem s Ruskem, které prohráli 1:4 a museli poslouchat kritiku ze všech stran. 

Potom se ale zvedli a ve druhém zápase porazili Řecko 2:1. V posledním duelu se o postup utkali s domácími Poláky, které díky gólu Petra Jiráčka porazili 1:0 a těšili se na čtvrtfinále. V něm ale vystavil týmu stopku Cristiano Ronaldo a mezi nejlepší čtyři týmy turnaje postoupili Portugalci.

Na poslední šampionát v roce 2016 ve Francii se český tým probil z prvního místa kvalifikační skupiny i díky dvěma vítězstvím nad Nizozemskem. Na samotném turnaji ale svěřenci Pavla Vrby zanechali asi nejhorší dojem ze všech mistrovství Evropy.

Ve skupině uhrál český tým jediný bod za remízu s Chorvatskem, kterou v závěru zachraňovali Milan Škoda a z pokutového kopu Tomáš Necid. Předtím prohráli Češi se Španělskem a v nejdůležitějším závěrečném souboji i s Tureckem.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme