Česku budou proti Bulharsku chybět Dočkal i Darida. ‚Taktika teď bude jiná než s nimi,‘ říká Šilhavý

Mají za úkol tvořit hru týmu, většina útočných akcí jde přes ně a jsou to právě oni, kteří by svým spoluhráčům měli vytvářet brankové příležitosti. Ve fotbale je takzvaná desítka, tedy ofenzivní střední záložník, jedním z klíčových postů. Čeští fotbalisté do večerního utkání evropské kvalifikace proti Bulharsku půjdou bez typického špílmachra. Bořek Dočkal nebo Vladimír Darida jsou totiž zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Šilhavý.

Jaroslav Šilhavý. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Ty ztráty jsou bolavé, Bořek Dočkal a Vladimír Darida jsou výborní hráči, ofenzivně ladění a doma bychom je určitě potřebovali. Taktika teď bude trochu jiná než s nimi,“ vysvětluje trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý, že při absenci dvou ofenzivních opor se herní styl mužstva pozmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čechům bude proti Bulharsku chybět Dočkal i Darida. ‚Taktika teď bude jiná než s nimi,‘ říká Šilhavý

Realizační tým má hned několik variant, jak Dočkala s Daridou na trávníku nahradit. Některé z nich jmenuje asistent kouče Šilhavého Jiří Chytrý.

„Jedna z variant je, že to utkání rozehrajeme se třemi záložníky. A potom může být to, že budeme dohrávat na dva útočníky, než abychom hledali tu desítku a snažili se o tvorbu hry, ale budeme chtít třeba zjednodušit přechod a hrát přímočařeji v útočné fázi,“ říká Chytrý.

Trenéři mají do středu hřiště k dispozici vedle Davida Pavelky a debutanta Michala Sadílka taky slávistickou dvojici Alex Král - Tomáš Souček. Všechno tedy spíše defenzivní typy. Právě na nejlepšího fotbalistu uplynulé sezony české ligy Součka bude kouč Šilhavý proti Bulharům hodně spoléhat.

Nečitelný soupeř. Národní tým se utká s Bulharskem, které teprve před nedávnem vyměnilo trenéra

Číst článek

„Věřím, že budu ve středu klukům pomáhat. Věřím, že budeme mít větší kvalitu než Bulhaři a že ve středu i kdekoliv na hřišti je přehrajeme,“ doufá Tomáš Souček.

Premiérový start v reprezentačním áčku si může připsat dvacetiletý Sadílek z nizozemského Eindhovenu, který se v uplynulé sezoně začal výrazněji prosazovat v prvním týmu.

„Když ta šance přijde, tak se o to budu rvát a budu se snažit plnit úkoly, jak bude mužstvo a trenér chtít,“ říká Sadílek.

Utkání českých fotbalistů proti Bulharsku začne na pražské Letné ve 20.45 a Radiožurnál ho bude vysílat živě.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme