55 sezon a přes šest tisíc odpískaných zápasů. ‚Žluté dávám málo a červené skoro žádné,‘ říká rozhodčí

Nevyhrává žádné zápasy ani nezískává medaile, ale jeho sportovní výkony stejně zaslouží obdiv. Jaromír Čejka slaví 80. narozeniny a na Třebíčsku stále běhá po fotbalových hřištích jako rozhodčí. Za svou kariéru už odpískal skoro 6500 utkání.

Hrotovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejzkušenější český rozhodčí Jaromír Čejka na 3 roky starém snímku

Nejzkušenější český rozhodčí Jaromír Čejka na 3 roky starém snímku | Foto: Tomáš Blažek/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Z kabiny se ještě ozývá pokřik vítězného týmu, ale rozhodčí Jaromír Čejka už se chystá do informačního systému vyplnit údaje o vítězství hostů 5:1. „Bylo to derby, čekal jsem od toho víc, že to bude vyrovnané, ale bylo to špatné ze strany domácích,“ hodnotí pro Radiožurnál zápas mezi Hrotovicemi a Myslibořicemi ve třetí třídě na Třebíčsku.

‚Že budu sudím by mě nenapadlo ani ve snu.‘ I z bývalých fotbalistů se stávají rozhodčí

Číst článek

Zkušený český rozhodčí slaví 80. narozeniny a na hřišti působí pořád vitálně, i po odřízení 6480 utkání v kariéře.

Okolo fotbalu se pohyboval odmalička, jeho rodiče byli správci hřiště. Sám fotbal hrával, ale nejvýš v divizi a jeho kariéru ukončily problémy s průduškami. A tak se stal rozhodčím.

„První zápas byl v roce 1963 Tasov – Hartvíkovice a za 7 let jsem byl v první lize, každý rok jsem byl o stupínek výš, z druhé ligy jsem postoupil hned po půl roce a měl jsem utkání Žilina – Prešov 4:0,“ vzpomíná na svůj první prvoligový zápas.

Za 55 sezon pamatuje ledacos a údaje si pečlivě sbírá doma v kronice. V první lize odpískal v 70. letech 75 zápasů jako hlavní a odmával 109 zápasů jako pomezní rozhodčí, řídil utkání v moskevských Lužnikách, v souboji Interu s Bohemians vyloučil během zápasu Jurkemika i Novotného. A v mistrovských časech Zbrojovky pískal za Lužánkami před 50 tisíci diváky utkání se Slavií.

„Vždycky jsem měl rád hodně diváků. Když jsem byl v lize, chodilo mnohem víc. Můj rekord je Zbrojovka - Slavia, 50 tisíc diváků. Žil jsem tím celý týden, ale jak jsem na hřiště vlezl a pískl jsem, už to bylo jedno,“ vypráví.

'Dokud budu zdravý...'

Čerstvý osmdesátník sleduje vrcholový fotbal dodnes. Nebojí se zkritizovat rozhodčí z mistrovství světa, uznává zavedení videa a sám se naučil s počítačem, aby mohl po zápase online vyplnit vše potřebné.

Pro karty často sahat nemusí. „Prvně hráči domluvím. I když je to zákrok na žlutou, jdu mu ještě domluvit. Žluté dávám málo a červené skoro žádné,“ říká. Pamatuje ale i utkání se čtyřmi vyloučeními „Studenec jednou zlobil, musel jsem použít všechny prostředky,“ usmívá se.

Další metou pro osmdesátníka je 6500 odpískaných zápasů, zbývá mu dvacet a první tři si do své kroniky zapíše po následujícím víkendu. Konec kariéry ale neplánuje.

„Mám kroniku, přijedu domů, zapíšu utkání a těším se na další neděli. Dokud budu zdravý, budu pískat,“ říká rekordman mezi českými rozhodčími.

Až mi bude 80, chci být jako čejka! Fotbalový rozhodčí Jaromír Čejka oslaví v úterý 80 a v neděli pobíhal při utkání Hrotovic s Myslibořicemi jako hlavní sudi. V Česku nikdo neodpískal víc zápasů než on. Blíží se hranici 6500 utkání! ⛹️‍♂️

09:55 – 13. 08. 2018

2 14

Jan Kodet Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme