Listinu rozhodčích doplní jedenáct nových jmen. ‚Proběhly pohovory a sledování,‘ říká Chovanec

Během letní pauzy se změnila nejen fotbalová pravidla, ale i listina těch, kteří mají v lize hlídat jejich dodržování. V další sezoně se objeví v nejvyšší soutěži v Česku hned jedenáct nových rozhodčích.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec

Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec | Foto: David Šváb | Zdroj: ČTK

„Věřím tomu, že se plnohodnotně zapojí do profesionálních soutěží. V minulém ročníku byla chybovost našich rozhodčích někdy větší. Z důvodu změn v pravidlech jsme měli po skončení soutěže letní seminář i s delegáty. Rozebírali jsme nová pravidla a klademe na to velký důraz,“ prohlásil pro Radiožurnál předseda komise fotbalových rozhodčích Jozef Chovanec před začátkem další ligové sezony.

Mezi 28 hlavními rozhodčími pro nejvyšší soutěže je šest nových jmen a pět nováčků se dostalo mezi 42 asistentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Listinu rozhodčích doplní jedenáct nových jmen. ‚Proběhly pohovory a sledování,‘ říká Chovanec

„Dostali jsme doporučení od řídících komisí. Hned poté jsme je sledovali v jejich soutěžích. Proběhly pohovory, sledování, abychom si ověřili jejich výkonnost,“ popisuje Chovanec, jak se jedenáct nových rozhodčích dostalo na ligovou listinu.

Z ní naopak zmizel po 19 sezonách v obou nejvyšších soutěžích Dušan Pospíšil, který ukončil kariéru. Kvůli špatným výkonům skončili Martin Nenadál, Milan Matějček a Miroslav Fišer. Na podzim nebudou dostávat delegace k ligovým zápasům ani Michal Myška a Pavel Orel.

„Je to mladý perspektivní rozhodčí. Měl by se zamyslet nad svou výkonností. Dostal varování a záleží na něm,“ říká o Orlovi šéf ligových rozhodčích Jozef Chovanec.

Revoluce ve fotbale. Nová pravidla změní postavení rozhodčích i přímé kopy a penalty

Číst článek

Na začátku podzimní části bude kvůli špatným výkonům chybět i mezinárodní rozhodčí Petr Ardeleanu. Šance se tak otevírá zatím méně vytíženým sudím i nováčkům na ligové listině.

„Jsem rád, že máme rozhodčí, kteří by mohli pískat i více zápasů. I ty důležitější. Vůbec se toho nebojím. Nejsem zastánce toho, že ty v uvozovkách těžší zápasy populárnějších soupeřů by měl pískat zásadně nejzkušenější rozhodčí,“ tvrdí předseda komise fotbalových rozhodčích Jozef Chovanec. Ligové sudí čeká stejně jako v minulé sezoně znovu i s nadstavbou celkem 277 zápasů. Ten první mezi Jabloncem a Bohemians už tento pátek.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme