‚Nechápu, na co čekají.‘ Nedvěd chce, aby česká fotbalová reprezentace odmítla zápas s Ruskem

Viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd podpořil tvrdý postoj fotbalistů Polska a Švédska, kteří odmítli odehrát baráž o mistrovství světa proti reprezentaci Ruska. Podle bývalého fotbalisty by se mělo Česko urychleně k postoji přidat. Předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek následně oznámil, že se ke stanovisku obou zemí národní tým „velmi pravděpodobně" připojí.

Turín (Itálie) (Aktualizováno: 20:29 26. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd

Pavel Nedvěd | Foto: Nicoló Campo | Zdroj: Reuters

Termín duelu baráže mezi Polskem a Ruskem je 24. března, vítěz by nastoupil proti jednomu z dvojice Česko - Švédsko. Zatímco švédský a polský svaz se vyjádřily, že proti Rusům jejich národní týmy nenastoupí, tuzemská fotbalová asociace s rozhodnutím otálí.

Polští a švédští fotbalisté odmítají nastoupit v kvalifikaci mistrovství světa proti Rusku

Číst článek

„Očekávám, že má země udělá to samé. Nechápu, na co čekají. Polsko a Švédsko oznámily, že s Ruskem hrát nebudou a to je správný postoj,“ řekl Nedvěd pro televizi DAZN, kterou cituje web football-italia.net.

„Musím přiznat, že je velmi těžké se stoprocentně koncentrovat na fotbal, jelikož jsem z východní Evropy a soucítím s ukrajinským lidem. Nevyrostl jsem tak daleko odtamtud a takové utrpení si nikdo nezaslouží. Nikdo nechce válku,“ sdělil Nedvěd novinářům před utkáním italské Serie A.

Dvojnásobný medailista z mistrovství Evropy těžko hledal slova, kterými by pro média okomentoval ligový zápas Juventusu. Podpořil zároveň brankáře turínského celku Wojciecha Szczesnéhojehož žena je Ukrajinka. Sám polský gólman napsal na sociální sítě emotivní vzkaz, kde vyslovil podporu napadené zemi. 

„V žilách našich dětí koluje ukrajinská krev. Část naší rodiny je stále na Ukrajině. Když vidím, jak jejich země trpí, uvědomuji si, že nemohu stát a dělat, že se nic neděje. V momentě, kdy se Putin rozhodl vniknout na Ukrajinu, vyhlásil tím válku i evropským hodnotám - svobodě, nezávislosti a míru,“ napsal Szczesny na instagram.

„Odmítám nastoupit proti hráčům, kteří reprezentují ruské hodnoty. Odmítám stát na hřišti a poslouchat národní hymnu Ruska. Odmítám se účastnit sportovní události, která legitimizuje ruské akce na Ukrajině,“ podpořil brankář rozhodnutí Polska neúčastnit se mezinárodního utkání s Ruskem.

„Hodně jsme o tom mluvili. Naprosto Wojciecha chápu, protože je velice těžké, když se vás to dotkne v osobní rovině. Zeptali jsme se ho ale, jestli je připraven nastoupit, a on nám řekl že ano,“ řekl Nedvěd před ligovým utkáním s Empoli, který Juventus nakonec vyhrál 3:2.

Reakce Fouska

Finále Ligy mistrů bude nově v Paříži, z Petrohradu ho UEFA přesunula kvůli vpádu Ruska na Ukrajinu

Číst článek

Reakce Fotbalové asociace České republiky na postoje Švédska a Polska přišla až ve večerních hodinách. Jasné stanovisko obou zemí ale nezopakovala, ačkoliv v oficiálním vyjádření podpořila všechny Ukrajince, které se dopady ruského útoku týkají. 

„Telefonicky jsem ve spojení s předsedou polského svazu Cezarym Kuleszou a předsedou švédského svazu Karlem-Erikem Nilssonem. Vnímáme naléhavost bezprecedentní situace, která v posledních dnech nastala a kterou si většina z nás nedokázala ještě nedávno vůbec představit,“ uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

Bojkot kvalifikačního utkání z politických důvodů je pro FIFA i UEFA bezprecedentní situací, proto chce FAČR postupovat opatrně. Situaci nejdříve musí probrat Výkonný výbor na mimořádném srazu.

„Za daných okolností si sehrání takového zápasu je téměř nemožné představit a je velmi pravděpodobné, že budeme následovat polský a švédský scénář, ale nelze obejít procedurální kroky,“ dodal předseda FAČR Petr Fousek.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme