Rozhodnutí FIFA a UEFA nemělo právní základ, tvrdí ruský fotbalový svaz. Odvolá se proti vyloučení

Ruský fotbalový svaz se odvolá proti vyloučení ruských klubů a reprezentací ze soutěží FIFA a UEFA k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Informovala o tom agentura Reuters. Mezinárodní federace vyřadily Rusko na začátku týdne kvůli jeho útoku na Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský kouč Stanislav Čerčesov s útočníkem Artjomem Dzubou.

Ruský kouč Stanislav Čerčesov s útočníkem Artjomem Dzubou. | Foto: Matthias Schrader | Zdroj: AP/ČTK

Ruský svaz v prohlášení uvedl, že podá jednu žalobu na dva řídící orgány, tedy na FIFA a UEFA. Bude požadovat, aby ruské mužské i ženské národní týmy mohly hrát mezinárodní zápasy včetně nadcházejícího play off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru.

Společné rozhodnutí UEFA a FIFA. Ruské kluby i reprezentace jsou vyřazeny z mezinárodních soutěží

Číst článek

V něm měla sborná 24. března v semifinále nastoupit doma proti Polsku a v případě vítězství vyzvat v dalším zápase jednoho z dvojice Švédsko - Česko.

UEFA vyloučila ze svých soutěží také ruské kluby, což se v pohárech dotklo Spartaku Moskva, který se měl v březnovém osmifinále Evropské ligy utkat s Lipskem. Oba zápasy byly zrušeny a německý celek bez boje postoupil do čtvrtfinále.

FIFA původně nařídila Rusku hrát domácí zápasy na neutrální půdě bez diváků a zakázala mu používat národní hymnu a vlajku. UEFA zase odebrala Petrohradu pořadatelství letošního finále Ligy mistrů.

Zpřísnění postihů

Obě organizace za to byly kritizovány a po pondělním prohlášení Mezinárodního olympijského výboru, který sportovním organizacím doporučil vyloučit ruské účastníky ze všech soutěží, sáhly k přísnějším sankcím.

Fotbalisté Běloruska odehrají domácí zápasy na neutrální půdě, navíc před prázdnými tribunami

Číst článek

Rusko se už ve čtvrtek do Lausanne obrátilo také s odvoláním proti vyloučení svých sportovců z nadcházející paralympiády.

„Domníváme se, že FIFA a UEFA neměly právní základ, když rozhodly o vyloučení ruských týmů,“ uvedl ruský svaz v prohlášení.

„Rozhodnutí má jednoznačně diskriminační charakter a poškozuje velké množství sportovců, trenérů, zaměstnanců klubů a reprezentací a především miliony ruských a zahraničních fanoušků, jejichž zájmy musí mezinárodní sportovní organizace v první řadě hájit,“ uvedl svaz už na začátku týdne.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme