Fotbalisté Běloruska odehrají domácí zápasy na neutrální půdě, navíc před prázdnými tribunami

Běloruské fotbalové kluby i reprezentace budou muset až do odvolání hrát domácí mezinárodní zápasy na neutrální půdě a bez diváků. V reakci na útok Ruska proti Ukrajině, na kterém má podle západních zemí běloruský režim podíl, o tom rozhodl výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací. UEFA o tom informovala na svém webu.

Nyon (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikolai Zolotov dostává žlutou kartu v zápase kvalifikace na mistrovství Evropy

Nikolai Zolotov dostává žlutou kartu v zápase kvalifikace na mistrovství Evropy | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

UEFA už na začátku týdne vyřadila ruské kluby i reprezentace ze všech jejích soutěží. V případě Běloruska k tak razantnímu kroku nesáhla a jeho týmy v soutěžích zatím ponechala. UEFA zároveň uvedla, že situaci bude nadále sledovat a je připravena svolat další mimořádné zasedání výkonného výboru.

Společné rozhodnutí UEFA a FIFA. Ruské kluby i reprezentace jsou vyřazeny z mezinárodních soutěží

Číst článek

V pohárových soutěžích UEFA už nezbyl žádný běloruský tým, v této sezoně se proto dnešní verdikt dotkne již jen reprezentací. Bělorusko je jedním ze soupeřů Slovenska v Lize národů.

Mezinárodní olympijský výbor na začátku týdne vyzval všechny sportovní organizace, aby vyloučily ruské a běloruské sportovce i funkcionáře. UEFA byla k běloruským fotbalistům mírnější než některé jiné sportovní federace.

Hokejová IIHF vyloučila Bělorusko spolu s Ruskem z nadcházejícího mistrovství světa, ze soutěží vyřadila obě země také házenkářská EHF. Běloruští sportovci rovněž nakonec jako jejich ruští kolegové nebudou moci startovat na začínající paralympiádě.

O tom, jak velký podíl má Bělorusko na ruské invazi na Ukrajinu, se vedou debaty. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že jeho země do konfliktu vojáky nezapojí, zároveň ale poskytla k ruskému útoku své území a letecké základny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme