‚Měl jsem tři nabídky, ale odmítl jsem je.‘ Rumun Baluta je nejdražší posilou v historii Slavie

Nejvyšší fotbalová soutěž začíná už v pátek a ambice na zisk titulu bude mít i letos více týmů. Jedním z nich je třeba Slavia - Pražané budou vedle ligových duelů hrát i zápasy na evropské scéně, proto do Edenu v létě dorazilo hned několik nových posil. Z toho jedna rekordní - za rumunského reprezentanta Alexandra Balutu zaplatili slávisté nejvíce v klubové historii.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandru Baluta bude mít ve Slavii číslo 20

Alexandru Baluta bude mít ve Slavii číslo 20 | Zdroj: www.slavia.cz

Slavia za šikovného záložníka zaplatila rumunské Univerzitě Craiova v přepočtu bezmála 70 miliónů korun. Baluta za čtyři roky v Craiově odehrál přes stovku ligových utkání, vstřelil jednadvacet gólů a stal se týmovým kapitánem.

Jsem stále ještě mladý a mám rád výzvy, říká Ronaldo po přestupu do Juventusu

Číst článek

Do Edenu po uplynulé sezoně zamířil i přesto, že si mohl vybírat i z jiných nabídek. „Měl jsem tři konkrétní nabídky, ale odmítl jsem je, protože znám Slavii a její hra se mi líbila. Mám pocit, že mohu v tomto klubu nadále růst,“ zdůvodňuje pětinásobný rumunský reprezentant, proč si vybral zrovna Slavii.

Během letní přípravy nastoupil Baluta v dresu Pražanů celkem do tří utkání, ve kterých vstřelil dva góly. Trenér Sešívaných Jindřich Trpišovský kvality nejdražší posily moc dobře zná, zároveň ale dodává, že technický středopolař ještě není v ideální fyzické kondici.

„Když měl míč, ukázal, že je to výborný fotbalista, situace vidí a řeší dobře. Má skvělý první dotek a je hrozně silný s míčem. Na druhou stranu je na něm patrné manko, že s míčem nehraje,“ řekl slávistický trenér po přípravném utkání s maďarským celkem Mezkevéšť.

Čtyřiadvacetiletý Baluta ve Slavii rozšíří rumunskou enklávu Praze. Hned čtyři fotbalisty z Rumunska má totiž momentálně v kádru konkurenční Sparta. A třeba nejdražší hráč české ligy Nicolae Stanciu je Balutovi v lecčems podobný. Oba měří shodně 170 centimetrů a s balónem si velmi dobře rozumí.

„Může hrát na hrotu a je to i křídelní hráč. Typologicky je to jiný hráč než Stanciu, nicméně oba jsou velice kvalitní, dobří na míči. Cena hráčů asi odpovídá jejich hodnotě,“ myslí si trenér Dušan Uhrin mladší, který v rumunské lize dříve vedl Kluž nebo Temešvár.

Baluta si premiéru v české lize může odbýt v neděli, kdy se v 1. kole nového ročníku Slavia představí v Olomouci.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme