Po nuceném vyhnanství zpátky v Edenu. Přesně před 12 lety se slávisté dočkali nového stadionu

Na domácí zápasy svého klubu jezdili dlouhá léta na cizí stadion, protože ten vlastní neměli. 7. května roku 2008 se ale fanoušci fotbalové Slavie dočkali. Po letech slibů a posouvání termínů vyrazili poprvé do nové arény ve vršovickém Edenu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Choreo protilehlé tribuny

Choreo protilehlé tribuny | Foto: Alena Benešová | Zdroj: Český rozhlas

Pro slávisty to byla velká událost. Vždyť někteří fanoušci Slavie možná už přestávali věřit, že na místě už dříve zbouraného starého stadionu s dřevěnou tribunou nějaký nový vyroste.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po letech vyhnanství zpátky v Edenu. Přesně před 12 lety se slávisté dočkali nového stadionu

Stavbu mimo jiných potíží dlouhá léta komplikovaly složité majetkové vztahy, a tak přibývaly jen makety a aktualizované termíny. Však také bývalý šéf klubu Vladimír Leška v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas přiznal, že tradiční pozdrav v restauraci byl: „Tak co, když už bude ten stadion?“

Ale 7. května roku 2008 už veškeré vtipy na toto téma přestaly být aktuální a někteří kvůli tomu i prohráli sázku. Třeba jako vášnivý sparťan Jiří Hrdina, který musel odvézt slávistu Jana Rejžka z Vinohrad do Vršovic na trakaři.

Slávistům asistovali při oslavách hosté z anglického Oxfordu, to byl totiž první anglický tým, proti kterému v historii sešívaní hráli a výsledek dopadl přesně opačně jako v roce 1899. Slavia, za kterou nastoupila řada slavných fotbalistů klubové historie, 5:0 vyhrála a podíleli se na tom třeba Patrik Berger, který přihrával na první gól Pražanů v novém Edenu Vladimíru Šmicerovi.

Imaginární zápas Brna se Slavií vynesl přes milion korun, peníze dostala nemocnice

Číst článek

„Je jen dobře, že se Slavia vrátila do Edenu. Sem patří a tady by měla hrát,“ říkal tehdy Berger. „S Patrikem se známe hodně dlouho a když spolu hrajeme, tak mi většinou na nějaký gól nahraje,“ usmíval se Šmicer.

Slávisté pak mohli v oslavách pokračovat za dalších deset dní, v novém Edenu se hrál první ligový duel a sešívaní po něm získali titul. To byl stadion při fotbalovém zápase také poprvé vyprodaný, a přestože se oproti některým plánům zatím hlediště nerozšířilo, je s kapacitou necelých 20 tisíc míst největším a zároveň nejmodernějším v Česku, takže už nějakou dobu hostí také významné mezistátní a reprezentační zápasy.

Slávisté se na něm v Lize mistrů utkali s Dortmundem, Barcelonou a Interem, Chelsea a Bayern se na něm střetli v Superpoháru. Proti českému národnímu týmu si na něm zahrála Brazílie a s kvalifikační porážkou odtud loni odjeli Angličané.

Aréna má části hlediště pojmenované po klubových legendách, fanouškovsky významnou Tribunu Sever. Uvnitř stadionu je muzeum a nedaleko vyrůstá vlaková zastávka Eden s předpokládaným otevřením v příštím roce.

Jaroslav Plašil, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme