Městský soud uložil bývalému šéfovi FAČR Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení

Soud v pátek uznal vinnými bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu i někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou v kauze zmanipulování sportovních dotací. Pelta byl něpodmíněně odsouzen k šesti letům vězení a pětiletému zákazu činnosti, navíc musí uhradit pokutu 5 milionů korun. Kratochvílové soud udělil trest šest a půl roku vězení a dvoumilionovou pokutu. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:32 26. 11. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf jabloneckého klubu Miroslav Pelta

Bývalý šéf Českého fotbalového svazu Miroslav Pelta | Foto: Jaroslav Legner/CNC | Zdroj: Profimedia

Další obžalovené - předsedu České unie sportu Miroslava Janstu, sekretáře ČUS Jana Boháče i exředitele ministerského odboru sportu Zděňka Břízu soud osvobodil.

Rozsudek pro soudce Elischera. Za braní úplatků a zneužití pravomoci má jít na 9 let do vězení

Číst článek

Soudkyně uvedla, že Pelta využil své osobní známosti s Kratochvílovou a ovlivňoval ji zejména při jejich schůzkách v bytě v centru Prahy tak, aby poskytla dotace konkrétním žadatelům o dotace. Mimo jiné jí předložil seznam preferovaných žádostí.

Kratochvílová si pak počínala s vědomím, že nedůvodně znevýhodní ostatní žadatele. Společně měli způsobit škodu až 175,8 milionů korun. „Obžalovaní Pelta a Kratochvílová si na základě klientelismu stanovili vlastní kritéria hodnocení žádostí,“ konstatoval pražský městský soud. 

Obžaloba dále tvrdila, že Kratochvílová ovlivnila v roce 2017 výši dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. FAČR takto žena podle státního zástupce zajistila na úkor ostatních žadatelů navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun, ČUS o 11,5 milionu korun. Soud ale v této části zprostil viny všechny obžalované, tedy včetně Pelty i Kratochvílové. Popsané skutky podle něj nebyly trestným činem.

Kvůli případu rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve Fotbalové asociaci ČR vzdal z vazby. Obžalovaní svou vinu odmítají, Pelta i Kratochvílová se vůči trestu rozsudku i trestu odvolali.

Ministerstvo se po obžalovaných domáhá náhrady škody 1,116 miliardy korun. Soud ho odkázal do civilního řízení.

Náměstkyně Kratochvílové i Pelta jsou vinní. Soudkyně čte dál rozsudek. Obžalovaných je 5 fyzických a 2 právnické osoby.

10:19 – 26. 11. 2021

5 23

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme