Šéf Sparty Čupr: Nabídli jsme Fotbalové asociaci výstavbu národního stadionu, reakce byla vlažná

Fotbalová Sparta podle generálního ředitele Františka Čupra nabídla Fotbalové asociaci ČR (FAČR), že na místě stadionu Evžena Rošického na pražském Strahově vybuduje národní stadion s minimální kapacitou 30 000 míst, na němž by vedle samotného klubu hrála i reprezentace. Sparta také FAČR navrhla, že jí pomůže s úhradou závazků spojenými s Rošického stadionem. Výkonný výkon minulý čtvrtek rozhodl o tom, že částku splatí z vlastních zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel fotbalové Sparty František Čupr

Generální ředitel fotbalové Sparty František Čupr | Zdroj: Profimedia

„Nabídli jsme FAČR podmínky financování, které byly v podstatě nejlepší, respektive s nejnižším úrokem ze všech zúčastněných nabídek. Nicméně FAČR se to rozhodl financovat z vlastních zdrojů. V tuto chvíli nevím, jak se situace bude vyvíjet,“ řekl Čupr v online rozhovoru s novináři.

Sekretář fotbalové asociace si před odchodem vyjednal u bývalého vedení zlatý padák za milion

Číst článek

„Byl jsem trochu překvapený, že reakce FAČR byla spíše vlažná. Pokud by za mnou někdo přišel a řekl mi, že mi postaví nový stadion za čtyři miliardy, asi bych měl poměrně velkou radost, což se nestalo. Doufám, že jednání budou pokračovat, protože stále mi to přijde jako smysluplný projekt jak pro český fotbal, tak i pro nás,“ uvedl Čupr.

O výstavbě nového stadionu na Strahově se klub bavil už s minulým vedením FAČR. „Řekli jsme, že i vzhledem k tomu, že na Strahově máme tréninkové prostory, umíme si představit, že bychom na Strahově postavili národní stadion s kapacitou 30 000 diváků plus. Toto téma bylo otevřeno,“ konstatoval Čupr.

Podle něj neexistuje šance, aby se infrastruktura současného stadionu Sparty na Letné významně zlepšila.

„Hrát na novém stadionu by pro nás bylo řešením. Tuto nabídku jsme následně poslali i novému vedení FAČR. Vzhledem k tomu, že se objevila otázka vyplacení historických závazků, které má Fotbalová asociace vůči Českému aletickému svazu a České unii sportu, nabídli jsme financování,“ prohlásil Čupr, který ve funkci generálního ředitele klubu působí od září 2018.

Sparta znovu pyká za rasismus. Fotbalový klub za pokřiky fanoušků v Plzni zaplatí 75 tisíc korun

Číst článek

„V žádném případě to nebylo podmíněno tak, že my vám dáme financování, abyste si vyřešili závazky, a vy nám musíte umožnit postavit národní stadion. Nabídka byla koncipována tak, že zde od nás máte na rok a čtvrt nabídku velice levného financování, abyste si zvládli vyřešit svoje dluhy, problémy a v horizontu tohoto období bychom se pobavili o tom, jestli bychom našli společnou řeč na téma výstavby národního stadionu,“ vysvětlil Čupr.

„Stadion by byl využíván i pro domácí zápasy Sparty. Fotbalová asociace by měla povinnost zde hrát reprezentační zápasy. Příjmy z ticketingu, případě z dalších služeb, které by byly na stadionu poskytovány, by byly příjmy Sparty. Fotbalová asociace by samozřejmě měla všechna místa, skyboxy, VIP místa, která musí mít. Současně bychom ročně platili pravidelný nájem z těchto pozemků, jehož výše by byla předmětem diskuze,“ podotkl Čupr.

Situaci považoval za výhodnou pro obě strany. „Český fotbal by dostal národní stadion s velkou kapacitou, kde by se mohly hrát naše mezistátní utkání a kde by se teoreticky mohlo konat i finále Evropské ligy, případně Evropské konferenční ligy, protože s touto kapacitou by tato možnost byla. Měli bychom novou infrastrukturu, nový stadion pro naše zápasy. Současně by Fotbalová asociace ještě dostávala dostatečné příjmy z pronájmu,“ uvedl Čupr.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme