Sparta proti Rangers před prázdnými tribunami hrát nebude. Na Letnou by se mohlo dostat až 10 tisíc dětí

Když se v předkole Ligy mistrů proti Monaku z letenských tribun ozvaly rasistické pokřiky na hostujícího Auréliena Tchouaméniho, bylo jisté, že UEFA bude reagovat. Přestože Sparta viníky identifikovala a potrestala, má uzavřený stadion na úvodní domácí zápas základní skupiny Evropské ligy. Prázdné tribuny ale na Letné nebudou, podle evropských pravidel totiž mohou zápas navštívit děti do 14 let.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V článku číslo 73 Disciplinárního řádu UEFA stojí, že zápasu za zavřenými dveřmi se nesmí kromě týmových delegací a několika výjimek nikdo účastnit. Mezi výjimky patří například organizátoři, ochranka, novináři, ale i děti.

Sparta zná trest za rasismus fanoušků v zápase s Monakem, první duel Evropské ligy bude bez diváků

Číst článek

„Zápasu se mohou účastnit děti do 14 let ze škol nebo fotbalových akademií, které klub pozve na zápas bez požadavku platit vstupné,“ píše se ve zmíněném článku. 

Spartu čekají v prvním domácím utkání skotští mistři Rangers a na stadionu jim bude podpora příznivců scházet, i proto tohoto pravidla využila. Na Letnou se celkově může v kontextu vládních nařízení dostat 10 000 dětí a klub oznámil, že udal již 6000 lístků. 

„Rozdali jsme více než polovinu vstupenek. Času máme ještě dost a v tuto chvíli je naše víra taková, že kapacitu naplníme. Jako klub to bereme velmi vážně, všichni kolegové dělají maximum a věříme, že se nám to povede,“ sdělil pro iROZHLAS.cz mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Utkání „SCool match“, jak Sparta zápas pojmenovala, se mohou účastnit organizované skupiny dětí od 6 do 14 let s doprovodem, jmenovitě kluby, školy či kroužky. Dospělý k sobě musí mít minimálně 10 a maximálně 19 dětí. Tyto skupiny se mohou o vstupy přihlásit do pátku 24. září.

„Jsme rádi, že budeme mít na stadionu nastupující generaci. Na druhou stranu, ideální model by byl, kdyby děti mohly přijít s tátou a užít si zápas s rodinou, atmosféra by pro hráče i samotné fanoušky byla určitě lepší,“ říká Kasík.

Turecký pokus

Situace, kdy se v případě uzavřeného stadionu kvůli nevhodnému chování fanoušků dostanou jen děti, není ve fotbalovém světě novinkou. Poprvé se jako experiment objevila v turecké lize v roce 2011. Kvůli vniknutí fanoušků na hřiště v předchozím utkání nesměli zápas Fenerbahçe proti Manisasporu navštívit muži nad 12 let. Domácí fotbalisty tak podporoval dav 40 000 dětí a žen. 

S podobnou situací se potkala i česká fotbalová reprezentace během kvalifikace na Euro 2020. Domácím Bulharům UEFA uzavřela stadion v Sofii kvůli rasismu, i tehdy národní svaz pozval na zápas děti. Ty však Národního stadion Vasila Levského ani zdaleka nezaplnily a Česko v komorní atmosféře prohrálo 0:1.

Zápas mezi Spartou Praha a Rangers se odehraje ve čtvrtek 30. září. Sparta v prvním zápase skupiny remizovala na hřišti dánského Brøndby 0:0, Rangers ve Skotsku podlehli Lyonu 0:2.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme