Šikana Biabianyho pokračuje, stěžuje si organizace FIFpro. Sparta kritiku odmítá

Sparťanského fotbalistu Jonathana Biabianyho na Letné odstavili na druhou kolej. Francouzský záložník byl v zimě vyřazen z týmu a trénuje individuálně. Postup Sparty se nelíbí hráči ani Mezinárodní federaci profesionálních fotbalistů FIFPro, která Pražany za jejich přístup ostře kritizuje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouz Jonathan Biabiany.

Francouz Jonathan Biabiany. | Foto: AC Sparta Praha

V létě přicházel do fotbalové Sparty s velkou pompou jako vytoužená posila tehdejšího kouče Stramacioniho. Rychlonohý hráč v ideálním fotbalovém věku s letitými zkušenostmi z italské Serie A. Angažmá na Letné ale Jonathanu Biabianymu nevyšlo a Sparta o něj po podzimu ztratila zájem.

Počasí mi připomíná silvestrovské derby, říká Jan Stejskal. Bývalý brankář obou "S" fandí Spartě

Číst článek

Potíž je v tom, že hostování z Interu Milán běží francouzskému fotbalistovi až do konce sezony. Devětadvacetiletý křídelník byl v zimě postaven mimo tým, v šatně se převléká sám a připravuje se individuálně. Pokyny k trénování o samotě jsou přitom od listopadu zakázané. Vyplývá to z dohody, kterou podepsali zástupci FIFY a Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů FIFpro.

Postoj sparťanského klubu se Biabianymu pochopitelně nezamlouvá a stěžuje si na porušování svých práv. Za pravdu mu dává také federace FIFPro, která v podobně svízelných situacích hráčům pomáhá.

„FIFpro je velmi zklamaná z toho, že šikana hráče stále pokračuje. Je opravdu znepokojivé, že se něco takového děje v tak velkém klubu. Opravdu na Spartu apelujeme, aby situaci napravila,“ říká na Radiožurnálu právník federace Roy Vermeer.

Sparta kritiku odmítá. „Stále platí, že Jonathan Biabiany má dle smlouvy zajištěný tréninkový režim, má k dispozici všechno zázemí A týmu, kondičního trenéra, který se mu denně věnuje,“ řekl serveru iSport Ondřej Kasík.

Záleží na dohodě s advokátem

Případ Biabiany se na mezinárodní úrovni začal řešit díky aktivitě České asociace fotbalových hráčů. Teď se ale zdá, že situace uvízla na mrtvém bodě a další postup bude záležet na samotném hráči a jeho právním zástupci.

„Měli jsme schůzku s vedením Sparty, kde jsme byli ujištěni, že situace bude narovnána, ale teď to záleží na hráči, jak se domluví se svým advokátem, jestli jim dá čas, nebo dojde k žalobě,“ uvádí předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová.

Sparta se v létě vydala cestou nákupu drahých zahraničních posil a nastolený směr držela i v zimní přestávce. V případě, že mají na Letné v hledáčku i další zajímavá jména, musí doufat, že potenciální akvizice se o své budoucnosti nebudou radit s Royem Vermeerem.

„Kdyby za mnou teď přišel hráč a zeptal se mě, jestli je dobrý nápad podepsat smlouvu se Spartou, řekl bych mu, že ne, že to není dobrý nápad, protože podle všeho ten kontrakt nic neznamená. Když budeš mít období, že tři měsíce nedáš gól, přeřadí tě do druhého týmu,“ říká Vermmer.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme