‚Tyhle vzpomínky prostě nejde vymazat.‘ Před 28 lety Sparta v Lize mistrů porazila slavnou Barcelonu

Bylo to sice na apríla, ale žádný žert to nebyl. Přesně před 28 lety dokázala fotbalová Sparta v nultém ročníku Ligy mistrů porazit slavnou Barcelonu. Vítězný gól tehdy vstřelil legendární kanonýr Horst Siegl.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jozef Chovanec a Horst Siegl 1. dubna v roce 1992, když v zápase Ligy mistrů porazili slavnou Barcelonu.

Jozef Chovanec a Horst Siegl 1. dubna v roce 1992, když v zápase Ligy mistrů porazili slavnou Barcelonu. | Zdroj: Profimedia

Fotbalové soutěže po celém světe jsou kvůli pandemii koronaviru zastavené, ale vzpomínky jsou věčné. Dnes ve středu je to totiž přesně 28 let od výhry Pražanů nad Barcelonou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak hráči Sparty vzpomínají na to, když před 28 lety porazili slavnou Barcelonu

„Tyhle vzpomínky prostě nejde vymazat. Tehdy byla Barcelona nejlepší tým Evropy a my je dokázali porazit a toho si samozřejmě nesmírně vážím. Fantastická kulisa a kdo může říct, že porazil Barcelonu?“

Vzpomíná bývalý útočník Horst Siegl na jeden z nejslavnějších zápasů v historii fotbalové Sparty. 1. dubna 1992 vyhráli Pražané v nultém ročníku Ligy mistrů nad Barcelonou 1:0, když právě Siegl byl jediným střelcem utkání.

Cruyff, Koeman a Guardiola

Za španělský velkoklub přitom tehdy pod legendárním trenérem Johanem Cruyffem chytal Andoni Zubizarreta a v poli byly hvězdy jako Ronald Koeman, Michael Laudrup nebo Pep Guardiola. Nejen proto má na duel speciální vzpomínky i bývalý záložník Roman Vonášek, který do Sparty přišel z Plzně jen pár měsíců před tím během zimní pauzy.

Na předzápasový trénink jsem odjel s A-týmem, pak byla společná večeře a tam se mě trenér Uhrin zeptal, jestli bych si troufl večer nastoupit. Z mladistvé nerozvážnost jsem tehdy řekl, že ano. Pak když jsem viděl svoje jméno na tabuli, tak se mi rozklepala kolena. Předtím jsem hrál ligu, ale to bylo myslím jen taktické střídání, ale můj první zápas ve Spartě byl proti Barceloně v nultém ročníku Ligy mistrů.

Sparta už před tím ve vyřazovacích kolech přešla přes Glasgow Rangers a Marseille. Před posledním kolem semifinálových skupin byla i díky výhře nad Barcelonou ve hře o postup do finále Ligy mistrů.

„To byl kolektivní výkon, neměli jsme zase takové hvězdy. Akorát Horst Siegl, ten dával branky,“ vzpomíná na výhru nad Barcelonou tehdejší trenér Sparty Dušan Uhrin starší. V posledním kole semifinálové skupiny ale Pražané prohráli na hřišti Dynama Kyjev 0:1 a skončili druzí za postupující Barcelonou.

Ta necelé dva měsíce po prohře na Spartě ve finále nultého ročníku Ligy mistrů porazila Sampdorii Janov.

Tomáš Petr, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme