Našla Sparta konečně trenéra? Kotalova vítězná série nemá na Letné za poslední roky obdoby

Fotbalisté pražské Sparty potvrdili vzestup formy i v posledním zápase s Libercem, který porazili 4:1. Pod trenérem Václavem Kotalem zaznamenali už sedmou soutěžní výhru v řadě a fanoušci tak museli zapátrat hodně hluboko v paměti, kdy naposledy se letenskému velkoklubu něco podobného podařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Kotal

Václav Kotal | Zdroj: Profimedia

Sparta se před koronavirou pandemií krčila až na devátém místě ligové tabulky. Herně to drhlo a fanoušci dávali svoji nespokojenost hlasitě najevo. Zlomyslné vtipy od fanoušků z cizích táborů nebraly konce, ale po nucené pauze přišel zlom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechěte si, jak hodnotí zlepšení fotbalové Sparty její klubové legendy

Prohra s Plzní zapůsobila jako výchovná facka a hráči šli do sebe. V nejvyšší soutěži vyhráli šestkrát v řadě a navíc postoupili do finále domácího poháru.

„Je vidět, že máme větší sebedůvěru. Je tam víc agresivity a fungujeme lépe jako tým a můžeme vyhrávat.“ Sparťanský útočník Libor Kozák společně s celým týmem mají v posledních týdnech důvod ke spokojenosti.

Přistoupili k tomu velmi dobře, chválil Kotal sparťany po sedmé výhře v řadě i uhlídání Malinského

Číst článek

Dlouhodobě se trápící mužstvo se totiž dostalo do velké pohody. Naposledy Pražané na úvod ligové nadstavby porazili na Letné Liberec 4:1 a vyhráli sedmé soutěžní utkání v řadě – poprvé od února 2016, kdy trenérské kormidlo svíral Zdeněk Ščasný.

Kotal dotáhl Ščasného

Šest ligových výher v řadě zvládli letenští naposledy také pod vedením Ščasného, a to během loňského jara. Ale i třetí působení dvaašedesátiletého kouče na lavičce nejbohatšího českého klubu skončilo neslavně.

Zdeněk Ščasný | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

„Začínají vyhrávat a to je strašně důležité pro sebevědomí týmu. Sestava se konsoliduje, hlavně v té obranné fázi, nedostávají góly, nedělají zbytečné chyby a je tam konečně vidět organizace hry,“ říká nejlepší střelec v historii české reprezentace Jan Koller.

Jak někdejší útočník Sparty zmínil, za vzestupem letenského klubu do značné míry stojí zlepšení v defenzivě.

Sázka na obranu

Sparťané měli dlouhodobé problémy především ve středu obrany, kde se trenérům nedařilo najít fungující dvojici. Trenér Kotal v poslední době sází na Dávida Hancka s Lukášem Štetinou a tahle volba se zkušenému kouči vyplácí.

„Hancko je pro mě střední obránce, který může hrát i nalevo, ale jeho přednosti jsou ve středu. Rozehrávka, klid na balon a je dobrej v osobních soubojích, takže myslím, že to se Štetinou konečně našli. Věřím, že teď půjdou správným směrem,“ doufá bývalý reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši, který ve své kariéře prošel i Spartou.

Pražané si poslední výhrou upevnili v ligové tabulce třetí místo, 1. července je pak na stadionu U Nisy čeká finále domácího poháru proti Liberci.

Lukáš Michalík, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme