Sparta zná trest za rasismus fanoušků v zápase s Monakem, první duel Evropské ligy bude bez diváků

Fotbalisté Sparty odehrají úvodní domácí duel v základní skupině Evropské ligy bez diváků. Disciplinární komise Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) potrestala letenský klub za rasistické projevy části fanoušků v utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem. Pražané na svém webu uvedli, že si vyžádali odůvodnění, ale proti trestu se odvolávat nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon (Švýcarsko) (Aktualizováno: 16:18 16. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Monaka i trenér Niko Kovač si stěžovali u rozhodčího Michaela Olivera na chování diváků vůči záložníkovi tmavé pleti Aurélienu Tchouaménimu po jeho úvodním gólu z 37. minuty.

Trestní oznámení a zákaz vstupu. Sparta odhalila fanoušky, kteří rasisticky uráželi Tchouaméniho

Číst článek

Hlasatel domácí příznivce upozornil, že v případě opakování rasistických urážek hrozí ukončení zápasu. Po zhruba tříminutové pauze se pokračovalo ve hře, ale po závěrečném hvizdu se opět z „kotle“ ozvaly skřeky.

Sparťanští fotbalisté se rozloučili pouze s fanoušky na hlavní tribuně, ke „kotli“ na děkovačku se nevydali. K němu zamířil pouze kapitán Bořek Dočkal, který se snažil na diváky apelovat. Radikálním příznivcům během poločasové přestávky domlouval i bývalý sparťanský kapitán David Lafata. Letenští doma podlehli Monaku 0:2 a v odvetě 1:3. Jména soupeřů v Evropské lize určí Pražanům los v pátek 27. srpna.

Sparta identifikovala fanoušky, kteří se rasismem provinili, a zakázala jim vstup na všechna utkání. Klub zároveň podal trestní oznámení.

Rasismus i v minulosti

Problémy s rasistickými projevy se na Letné objevily už v úvodním ligovém kole, kdy byly namířeny k olomouckému defenzivnímu univerzálovi Florentu Poulolovi. Rodák z Martiniku chtěl odejít ze hřiště, ale po podpoře od spoluhráčů nakonec zápas dohrál.

Sparta má další problémy kvůli rasismu fanoušků. UEFA s ní zahájila řízení po utkání s Monakem

Číst článek

Sparta od disciplinární komise Ligové fotbalové asociace obdržela pokutu 100 000 korun a má podmínečně uzavřenou část domácího stadionu.

Letenští v minulosti na chování svých příznivců už několikrát doplatili. Při domácím duelu Evropské ligy s Interem Milán v sezoně 2016/17 byla klubu kvůli rasistickým projevům uzavřena část stadionu na zápas s Beer Ševou. Kvůli výtržnostem v odvetném utkání v Miláně zase Pražané nemohli mít fanoušky v úvodním únorovém zápase druhého kola vyřazovací části v Rostově.

V létě 2018 se sparťanští fanoušci dopustili nepřístojností v obou zápasech 2. předkola Evropské ligy se srbským klubem Spartak Subotica. O rok později museli odehrát domácí duel 3. předkola Evropské ligy s Trabzonsporem bez diváků. Disciplinární komise UEFA navíc Spartě uložila dvě pokuty 50 tisíc eur (dohromady přes 2,5 milionu korun).

Problémy měla také Slavia

Problémy s chováním svých příznivců měla i Slavia. V ročníku 2018/19 dostala za výtržnosti fanoušků v duelu Evropské ligy v Kodani pokutu 20 000 eur (přes 500 000 korun). Slávističtí příznivci navíc nesměli na další venkovní zápas Evropské ligy v Bordeaux.

V té samé sezoně měli Vršovičtí v domácím čtvrtfinálovém utkání s Chelsea uzavřenou část tribuny Sever kvůli výtržnostem v únorovém duelu s Genkem, v němž fanoušci házeli předměty na hřiště.

wei, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme