Nový pohled do zákulisí. Fanoušci si mohou na fotbalových stadionech vyzkoušet únikové hry

Únikové hry na fotbalových stadionech to je nový způsob, kterým se ve Francii snaží kluby přiblížit fanouškům. Fyzicky dobrodružné hry, kdy se lidé v uzavřeném prostoru vyřešením hádanek a pomocí indicií snaží ve stanoveném čase osvobodit, se tak dostávají do netradičních kulis.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parížský Park princů je připraven

Pařížský Park princů je jedním ze stadionů, kde se pořádají únikové hry | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Tajemná až strašidelná hudba podkresluje upoutávku Olympique Lyon na únikovou hru, která se odehrává přímo v útrobách stadionu. Francouzský tým zve fanoušky, aby netradiční formou poznali zákulisí loni nově otevřeného Groupama Stadium.

Titul i boj o záchranu. 'Slavii mám v srdci,' říká končící kapitán Bílek

Číst článek

„Jde to ruku v ruce s podobným formátem, což jsou stadium tours. Komentované prohlídky, které zejména ve světě mají velkou oblibu nebo je velké kluby berou jako samozřejmost,“ popisuje Vojtěch Šišma, zabývající se sportovním marketingem, jak tento koncept vznikl.

Oproti klasickým prohlídkám stadionů mají ale napínavé hry několik výhod. „Je to formát, na který jdete jednou dvakrát a který se omrzí. Oproti tomu únikové hry mohou mít více šablon nebo formátů. Opakovatelnost je tam tedy vyšší.“

S konceptem únikové hry na fotbalovém stadionu přišel kromě Lyonu i další francouzský klub – PSG. Rovněž v Parku princů můžete nahlédnout na místa, která normálně nenavštívíte.

V Česku může být problémem pouhá prohlídka

V Česku sice v poslední době získaly únikové hry na oblibě, ale na fotbalových stadionech se jich asi jen tak nedočkáme.

„Realita českých stadionů je taková, že nejsou jako ve světě. Mnohdy nejsou ani vlastníky ty dané kluby, sdílejí je s jinými sportovci jako třeba fotbalová Dukla,“ vysvětluje Šišma

V Čechách proto i samotná prohlídka stadionu může být problémem. Pravidelně je pořádají Sparta a Slavia, Plzeň pak připravuje minimálně jednou do roka Dny otevřených dveří.

České kluby hledají ale i jiné cesty, jak dění v klubu a stadiony více otevřít fanouškům. 

„V průběhu letní přestávky jsme zorganizovali na Letné běžecký závod, což je rarita v rámci českého fotbalového prostředí. Samozřejmě tohle je akce, která má podobné parametry jako úniková hra,“ připomněl mluvčí Sparty Ondřej Kasík závod Letenská míle. Na stadionu Sparty se letos v červnu sešlo zhruba 300 běžců.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme