Opora bundesligového Stuttgartu hrála pod falešnou identitou. ‚Za vše může agent,‘ brání se

Nejlepší střelec Stuttgartu z minulé sezony hrál pod falešným jménem a je o rok starší, než se původně myslelo. Německý klub v úterý uvedl, že jeho konžský útočník Silas Wamangituka se ve skutečnosti jmenuje Silas Katompa Mvumpa a je mu 22 let, a ne 21. Autor 11 bundesligových gólů tvrdí, že se stal obětí machinací bývalého agenta.

Tento článek je více než rok starý.

Stuttgart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konžský fotbalista Silas Katompa Mvumpa, který dosud hrál pod jménem Silas Wamangituka

Konžský fotbalista Silas Katompa Mvumpa, který dosud hrál pod jménem Silas Wamangituka | Foto: Alexander Keppler via www.imago-images.de | Zdroj: Reuters

K nesrovnalostem došlo, když byl v roce 2017 rodák z Kinshasy na testech Anderlechtu. Belgický velkoklub měl zájem podepsat s ním smlouvu, ale doporučil mu, aby se vrátil do Konga, než mu vyprší vízum, a vrátil se pak s novým.

‚Veskrze bizarní příběh.‘ Bývalý sparťan Kanga čelí obvinění z falšování jména, věku i místa narození

Číst článek

Tehdy devatenáctiletému fotbalistovi ale agent údajně namluvil, že kdyby odjel z Belgie do Konga, už by do Evropy nevrátil.

„A protože Silas byl velmi mladý, naprosto nezkušený a sám, vložil svou důvěru plně do agenta, kterého znal z Konga, a nakonec se na něm stal naprosto závislým. Žil v Paříži s agentem, jenž ho téměř odtrhl od vnějšího světa. Silas neměl přístup ke svému účtu ani k dokladům,“ uvedl Stuttgart na svém webu.

Agent také změnil hráčovu identitu. Sehnal mu dokumenty na jméno Wamangituka, což bylo jedno z jmen jeho otce, a přesně o rok ho omladil, když jeho datum narození posunul na 6. října 1999.

„Posledních několik let jsem žil v neustálém strachu a měl jsem obavy i o svou rodinu v Kongu. Nikdy bych nemohl zveřejnit svůj příběh, kdybych necítil od klubu takovou podporu. Stuttgart se pro mě stal druhým domovem,“ řekl konžský fotbalista.

Stuttgart uvedl, že nedávno obdržel hráčovy dokumenty z Konga a je v kontaktu s tamními úřady. O případu už byla informována Německá fotbalová federace a klub předpokládá, že má hráč stále platnou licenci.

Katompa Mvumpa vstřelil v minulé sezoně pod falešným jménem ve 25 zápasech 11 bundesligových gólů a přidal pět asistencí. Do Stuttgartu přišel v roce 2019 z druholigového celku FC Paříž.

Případ se podobá pochybnostem kolem identity gabonského fotbalisty Guélora Kangy. Podle dokumentů, které zveřejnili zástupci Demokratické republiky Kongo, pochází bývalý záložník pražské Sparty z konžské Kinshasy, jmenuje se Kiaku-Kiaku Kianga a je o pět let starší, než uvádí.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme